Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, bazı işyerleri üretimin aksamaması için çalışma planlarını şekillendirmeye başladı. Ancak bayram günlerinde çalışan kişiler de merakla yasal haklarını sorguluyor. İşverenler, çalışanları bayramda çalışmaya zorlayabilir mi? Bayram mesaisinin ücretlendirmesi nasıl yapılıyor? İşte detaylar…
MESAİLERİN HESAPLANMASI
Dini ve resmi bayramlarda çalışanlara ek ücret ödenir ki buna bayram mesaisi denir. Bu ek ücret, çalışanın günlük brüt maaşının iki katı şeklinde hesaplanmaktadır. Aylık brüt maaş 30’a bölündükten sonra elde edilen günlük brüt tutar, 2 ile çarpılarak mesai ücreti belirlenir.
ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLAR NE KADAR MESAİ ÜCRETİ ALIR?
2025 yılı için brüt asgari ücret 26.005 lira olarak belirlenmişti. Günlük brüt ücret ise 866,85 lira seviyesindedir. Dolayısıyla, bayram süresince bir gün çalışan asgari ücretli, 1.733,70 lira gibi bir ek ödeme alacaktır. Ramazan Bayramı bu yıl arife dâhil olmak üzere 3,5 gün sürmektedir. Bu süreçte tam gün çalışan bir kişi toplamda 3.033 lira ek ödeme almaktadır.
Bayram süresince yapılan ödemeler, kıdem tazminatına dahil edilmektedir.
ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİN MESAİ ÜCRETLERİ
“Üst düzey yöneticiler, çalışma saatlerini kendileri belirledikleri için fazla mesai ücreti talep edemezler. Ancak bu durum bayram mesaisi için de geçerlidir. Yine de bayram günlerinde çalışan yöneticiler, mesai ücreti talebinde bulunabilirler.”
KISMİ ZAMANLI ÇALIŞANLAR İÇİN DURUM
Kısmi zamanlı çalışanların mesai ücreti, haftalık veya aylık çalışma süresine göre hesaplanır. Örneğin, haftada 15 saat çalışan bir kişi, tam zamanlı çalışana göre daha az bir ücret alır. Ancak yine de çalışılan sürenin karşılığı olan günlük ücretin iki katı ödenir.