Asgari ücretli Ramazan Bayramı’nda ne kadar mesai ücreti alacak?

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, bazı işyerleri üretimin aksamaması için çalışma planlarını şekillendirmeye başladı. Ancak bayram günlerinde çalışan kişiler de merakla yasal haklarını sorguluyor. İşverenler, çalışanları bayramda çalışmaya zorlayabilir mi? Bayram mesaisinin ücretlendirmesi nasıl yapılıyor? İşte detaylar…

MESAİLERİN HESAPLANMASI

Dini ve resmi bayramlarda çalışanlara ek ücret ödenir ki buna bayram mesaisi denir. Bu ek ücret, çalışanın günlük brüt maaşının iki katı şeklinde hesaplanmaktadır. Aylık brüt maaş 30’a bölündükten sonra elde edilen günlük brüt tutar, 2 ile çarpılarak mesai ücreti belirlenir.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLAR NE KADAR MESAİ ÜCRETİ ALIR?

2025 yılı için brüt asgari ücret 26.005 lira olarak belirlenmişti. Günlük brüt ücret ise 866,85 lira seviyesindedir. Dolayısıyla, bayram süresince bir gün çalışan asgari ücretli, 1.733,70 lira gibi bir ek ödeme alacaktır. Ramazan Bayramı bu yıl arife dâhil olmak üzere 3,5 gün sürmektedir. Bu süreçte tam gün çalışan bir kişi toplamda 3.033 lira ek ödeme almaktadır.

Bayram süresince yapılan ödemeler, kıdem tazminatına dahil edilmektedir.

ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİN MESAİ ÜCRETLERİ

“Üst düzey yöneticiler, çalışma saatlerini kendileri belirledikleri için fazla mesai ücreti talep edemezler. Ancak bu durum bayram mesaisi için de geçerlidir. Yine de bayram günlerinde çalışan yöneticiler, mesai ücreti talebinde bulunabilirler.”

KISMİ ZAMANLI ÇALIŞANLAR İÇİN DURUM

Kısmi zamanlı çalışanların mesai ücreti, haftalık veya aylık çalışma süresine göre hesaplanır. Örneğin, haftada 15 saat çalışan bir kişi, tam zamanlı çalışana göre daha az bir ücret alır. Ancak yine de çalışılan sürenin karşılığı olan günlük ücretin iki katı ödenir.

Related Posts

Seyahat edecekler dikkat! 15 Temmuz’da ücretsiz ulaşım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı’nın ücretsiz olarak hizmet vereceğini bildirdi.

Sermayeden İmralı süreci açıklaması

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İmrali sürecini ve silahların bırakılacak olmasını Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal geleceği adına önemli bir eşik olarak değerlendirdi. “TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN TARİHİ BİR DÖNEME GİRİLDİ …

Konut satışlarında yılın ilk yarısında dikkat çeken artış!

Gayrimenkul piyasası yılın ilk yarısında hareketli bir dönem geçirdi. Konut, arsa ve ticari taşınmazlara olan ilgi artarken, tapu işlemlerinde yoğunluk yaşandı. Uzmanlar, piyasadaki canlılığın farklı faktörlerden beslendiğine dikkat çekiyor.

Zara, Mr DIY ve D&P marka ürünler yasaklandı: Bakanlık toplatıyor

Ticaret Bakanlığı, 9 Temmuz 2025 tarihli bildirimiyle çeşitli ürün gruplarına ait bazı ürünlerin güvensiz bulunarak piyasadan toplatıldığını duyurdu. “Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi”ne yapılan bildirimlere göre, dört farklı ürün piyasada tüketicilere zarar verebileceği gerekçesiyle arzı yasaklandı ve toplatma kararı alındı.

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.