Bu hataları yapmayın! Ani hava değişimi hastalıklara yol açıyor

Prof. Dr. Fatma Aybala Altay: Soğuk Hava Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Fatma Aybala Altay, hava sıcaklıklarının ani değişimlerinin insanlar arasında yaygın hastalık nedeni olarak algılandığını ancak asıl sebebin virüsler ve bakteriler olduğunu vurguladı.

Altay, soğuk havanın bağışıklık sistemini dolaylı olarak etkilediğini belirterek, “Soğuk havaya aniden maruz kalmak tek başına doğrudan kişiyi hasta etmez. Bunun gerçekleşmesi için bakteri veya virüslere maruz kalınması gerekir,” dedi.

Soğuk havanın neden olduğu nem oranındaki düşüşün solunum yollarındaki koruyucu bariyerleri zayıflattığını ve mikropların vücuda girişini kolaylaştırdığını belirten Altay, “Soğuk ve rüzgarlı havalarda, hasta kişilerin öksürerek ya da hapşırarak burun ve ağızlarından yayılan virüs veya bakteri içeren mikro düzeydeki damlacıklar daha uzun süre havada kalabilir ve başkalarının solunum yoluyla yayılmasını artırabilir. Yüksek nem seviyelerine sahip alanlarda ise bu damlacıkların havada ilerlemesi daha zor olacaktır,” şeklinde konuştu.

D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatabilir

Prof. Dr. Altay, soğuk havalarda kapalı ve kalabalık alanlarda bulunmanın hastalıkların yayılma hızını artırabileceğini belirterek, D vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflatarak grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini söyledi.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini açısından zengin besinler tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Altay, ayrıca düzenli uyku, yeterli su içme, uygun nem seviyelerinin korunması, sık sık ellerin yıkanması, hapşırırken ve öksürürken ağız ve burun kapatılması, kalabalık yerlerde maske kullanılması gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Altay, sağlıklı bireylerin ek takviyelere ihtiyaç duymadığını vurgulayarak, “Dengeli beslenme düzeninde yer alan doğal besinlerle zaten gerekli mineral ve vitaminleri alabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda yaşlılar, beslenme sorunları yaşayanlar veya kronik hastalığı olanlar için vitamin takviyesi gerekebilir. Bu durumda bir hekimin önerdiği takviyelerin kullanılması en doğru yaklaşım olacaktır,” dedi.

Related Posts

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Kazara Ateşlenen Tabancayla Genç Hayatını Kaybetti

Kazara ateşlendiği öne sürülen tabancayla başından vurularak hayatını kaybetti 29 yaşındaki gencin vurularak öldüğü olayın yaşandığı evde bulunan 4 kişi gözaltına alındı SAKARYA – Sakarya’nın Sapanca ilçesinde 29 yaşındaki genç, arkadaş ortamında …

Aksaray’da Bisiklet ile Elektrikli Skuter Çarpıştı: 2 Yaralı

Bisiklet ile elektrikli skuter çarpıştı: 2 yaralı AKSARAY – Aksaray’da bisiklet ile elektrikli skuterin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 sürücü yaralandı. Kaza, Zincirli Mahallesi 502 Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre …

Sakarya’da Uyuşturucu Operasyonu: 110 Gözaltı, 4 Tutuklama

Jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 9 günde 110 kişi yakalandı, 4’ü tutuklandı SAKARYA – Sakarya’da jandarma ekiplerince 9 günde uyuşturucu kullanıcıları ve satıcılarına yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 110 şüpheliden 4 tutuklandı …

Konyaspor Galatasaray maçı neden başlamadı?

Konyaspor- Galatasaray maçının VAR hakemi Polonyalı Piotr Lasyk oldu. AVAR’da ise Deniz Caner Özaral yer alacak. Karşılaşmanın orta hakemi olarak Abdullah Buğra Taşkınsoy görev alacaktı. Ancak taşikardi rahatsızlığı nedeniyle maçı 4. hakem yönetecek …

Kronik ağrıların %90’ı tedavi edilebiliyor!

Fırat Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Özcan, kronik ağrılar hakkında bilgi verdi.