Bu hataları yapmayın! Ani hava değişimi hastalıklara yol açıyor

Prof. Dr. Fatma Aybala Altay: Soğuk Hava Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Fatma Aybala Altay, hava sıcaklıklarının ani değişimlerinin insanlar arasında yaygın hastalık nedeni olarak algılandığını ancak asıl sebebin virüsler ve bakteriler olduğunu vurguladı.

Altay, soğuk havanın bağışıklık sistemini dolaylı olarak etkilediğini belirterek, “Soğuk havaya aniden maruz kalmak tek başına doğrudan kişiyi hasta etmez. Bunun gerçekleşmesi için bakteri veya virüslere maruz kalınması gerekir,” dedi.

Soğuk havanın neden olduğu nem oranındaki düşüşün solunum yollarındaki koruyucu bariyerleri zayıflattığını ve mikropların vücuda girişini kolaylaştırdığını belirten Altay, “Soğuk ve rüzgarlı havalarda, hasta kişilerin öksürerek ya da hapşırarak burun ve ağızlarından yayılan virüs veya bakteri içeren mikro düzeydeki damlacıklar daha uzun süre havada kalabilir ve başkalarının solunum yoluyla yayılmasını artırabilir. Yüksek nem seviyelerine sahip alanlarda ise bu damlacıkların havada ilerlemesi daha zor olacaktır,” şeklinde konuştu.

D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatabilir

Prof. Dr. Altay, soğuk havalarda kapalı ve kalabalık alanlarda bulunmanın hastalıkların yayılma hızını artırabileceğini belirterek, D vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflatarak grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini söyledi.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için D vitamini açısından zengin besinler tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Altay, ayrıca düzenli uyku, yeterli su içme, uygun nem seviyelerinin korunması, sık sık ellerin yıkanması, hapşırırken ve öksürürken ağız ve burun kapatılması, kalabalık yerlerde maske kullanılması gibi önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Altay, sağlıklı bireylerin ek takviyelere ihtiyaç duymadığını vurgulayarak, “Dengeli beslenme düzeninde yer alan doğal besinlerle zaten gerekli mineral ve vitaminleri alabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda yaşlılar, beslenme sorunları yaşayanlar veya kronik hastalığı olanlar için vitamin takviyesi gerekebilir. Bu durumda bir hekimin önerdiği takviyelerin kullanılması en doğru yaklaşım olacaktır,” dedi.

Related Posts

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Sadece akciğeri değil, çocukların zekasını da etkiliyor

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nün araştırması ve uzman görüşleri, hava kirliliğinin çocukların beyin gelişimi, dikkat ve öğrenme fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı

Günümüzde sezaryen oranlarının hızla artmasıyla birlikte, vajinal doğumun avantajları yeniden tartışma konusu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, vajinal doğumun faydaları, kimler için uygun olduğu, doğru hazırlık süreçleri ve sezaryene dair yanlış algılar konusunda bilgiler paylaştı.