Uzmanından yaz aylarında gebelere ‘sıvı tüketimi’ uyarısı

Hamilelikte Sıcak Hava Uyarısı

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Göktuğ Alakuş, hamilelik sürecinde sıcak havalarda anne ve bebek sağlığını etkileyen önemli hususlardan bahsetti.

Uzm. Dr. Alakuş, yaptığı açıklamada, “Gebelerimiz özellikle sıcak havalarda çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor ve bu durum doğal olarak gebelerde ısı artışına, dehidratasyona ve buna bağlı olarak halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi erken doğum riski taşıyan belirtilere sebep olabiliyor. Bu nedenle gebelere günlük 2,5-3 litre su içmelerini öneriyoruz. Ayrıca, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Dışarı çıkmaları gerektiğinde ise pamuklu ve açık renkli giysiler tercih etmelerini, şapka kullanmalarını ve yüksek faktörlü güneş kremleri sürmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

‘Yaz Sıcağı Anneler İçin Riskli Olabilir’

Alakuş, elektrolit kaybını önlemek için ayran veya soda tüketilmesini önerirken, “Aşırı şekerli, tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtmek isterim. Hastalarımıza sindirimi kolay, lif oranı yüksek gıdalar tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Sıvı kaybı anne ve bebeği olumsuz etkileyebilir, bebekte hızlı kalp atışı ve erken doğum riski oluşturabilir. Bu nedenle, yaz sıcağı aslında anneler için bir kabusa dönüşebilir. Basit önlemler alarak bu riski minimize etmek mümkündür. Halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı veya bebeğin hareketlerinde azalma gibi belirtiler gözlenirse mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Gebelerin, kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını öncelikli tutarak dikkatli olmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Sadece akciğeri değil, çocukların zekasını da etkiliyor

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nün araştırması ve uzman görüşleri, hava kirliliğinin çocukların beyin gelişimi, dikkat ve öğrenme fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi