Uzmanı uyardı: Sadece akciğeri değil, çocukların zekasını da etkiliyor

Hava Kirliliği Beyin Gelişimini Nasıl Etkiliyor?

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan ve Environment International adlı bilim dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, erken ve orta çocukluk döneminde diğer çocuklara kıyasla daha yüksek hava kirliliğine maruz kalan çocukların beynindeki önemli bölgeler arasında daha zayıf bağlantı olduğu tespit edildi.

Çalışmada Hollanda’nın Rotterdam kentindeki 3 bin 626 çocuğun verileri incelendi. Hava kirliliğine maruz kalma durumu ile beyin bağlantısı arasındaki ilişki incelendi ve erken yaşta hava kirliliğine maruz kalmanın beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirlendi.

Çocukların doğumdan 3 yaşına kadar maruz kaldığı hava kirliliğinin, beyindeki bağlantıları azalttığı ve farklı bilişsel işlevlerin gerçekleşmesini sağlayan beyin ağlarına zarar verdiği ortaya çıktı.

Akciğer ve Beyin Arasındaki Bağlantı

Hava kirliliği konusunda açıklamalarda bulunan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Danışman Nöroloğu Doç. Dr. Semih Ayta, hava kirliliğinin iç veya dış ortam havasının kimyasal, fiziksel veya biyolojik ajanlarla kirlenmesi olduğunu belirtti. Ozon, kükürt dioksit, azot dioksit gibi kirleticilerin solunum sistemi üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğunu ifade etti.

Özellikle ince partikül maddelerin akciğer hücrelerine zarar verdiğini ve kana karışarak beyne ulaşabildiğini vurgulayan Dr. Ayta, hava kirliliğinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Çocuklarda Hava Kirliliği Etkileri

Çocukların hava kirliliğine özellikle hassas olduğunu belirten Dr. Ayta, hava kirliliğinin beyin gelişimini, algıyı, öğrenmeyi etkileyebileceğini ve hatta otizm spektrum bozukluğuna neden olabileceğini söyledi. Hava kirliliğinin ayrıca çocuklarda epilepsi, baş ağrısı gibi sağlık sorunlarını artırabileceğini açıkladı.

Hava kirliliği ile mücadelede fosil yakıtlardan uzaklaşmanın önemine vurgu yapan Dr. Ayta, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, hava kirliliği izleme istasyonlarının sayısının artırılması ve verilerin halka şeffaf bir şekilde ulaştırılmasının önemine dikkat çekti.

Hava kirliliğinin azaltılması için tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini belirten Dr. Ayta, hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerine karşı farkındalığın artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Related Posts

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı

Günümüzde sezaryen oranlarının hızla artmasıyla birlikte, vajinal doğumun avantajları yeniden tartışma konusu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, vajinal doğumun faydaları, kimler için uygun olduğu, doğru hazırlık süreçleri ve sezaryene dair yanlış algılar konusunda bilgiler paylaştı.

18 yaş altına dolgu ve botoks tehlikesi: Uzmanlar uyardı

Bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde yapılan estetik işlemlerinin ciddi sağlık problemlerine yol açtığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Sena İnal Aptoula, “Estetik işlemler sadece hacim verici, şekil değiştirici işlemler olmayıp aslında cildi besleyen, daha sağlıklı ve genç görünüm sağlayan birçok işlemi kapsamakta. Ancak uygulamaların yapıldığı ortam ve işlemi gerçekleştiren kişinin uzmanlığı büyük önem taşıyor. Merdiven altı uygulamalar ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor” dedi.