Ticaret Bakanlığı: 2024 yılında yapılan denetimlerde 91,6 milyar TL vergi/idari para cezası uygulandı

Ticaret Bakanlığı Müfettişleri Tarafından Yapılan İşlemler Hakkında Açıklama Yapıldı

Ticaret Bakanlığı, bakanlık müfettişleri tarafından geçen yıl gerçekleştirilen işlemlere ilişkin açıklama yaptı.

Gümrük işlemlerinde tespit edilen usulsüz işlemlere ilişkin 2024 yılında yapılan teftişler sonucunda, bin 562 adet rapor düzenlendiği ve bu raporlarla Hazine’nin vergi kaybına uğratıldığı tespit edilerek, 4,6 milyar TL vergi tahakkuku ve 82,1 milyar TL idari para cezasının uygulanarak toplam 86,7 milyar TL kamu alacağının tahakkuk ettirildiği açıklandı.

Ayrıca, 2024 yılı içerisinde yapılan sonradan kontrol denetimleri ile yükümlülerce gerçekleştirilen gümrük işlemlerinin incelenmesi yapılarak eşyanın tesliminden sonra gümrük beyannamelerinin kontrol edildiği belirtildi.

Otomotiv, tüketici elektroniği, tekstil, gıda, makine, kozmetik ve oyuncak sektörleri de dahil olmak üzere 17 farklı sektörde faaliyet gösteren 200 firmanın planlı ve 50 firmanın plan dışı sonradan kontrol denetimine tabi tutulduğu belirtilen açıklamada, “Toplam 250 firmanın gümrük işlemleri denetime alınmıştır. Bu kapsamda yapılan denetimler sonucunda, 399,5 milyon TL vergi tahakkuku ve 1,1 milyar TL idari para cezası uygulanarak toplam 1,5 milyar TL kamu alacağı tahakkuk ettirildi” denildi.

“Fahiş Fiyat Denetimlerine Devam Ediliyor”

Açıklamada, fiyat istikrarının sağlanması ve fahiş fiyatın engellenmesi amacıyla sektör bazlı denetimlerin yanı sıra fahiş fiyat denetimlerine de devam edildiği vurgulandı.

Bu kapsamda, otomotiv, hazır beton/çimento, özel okullar, tavukçuluk, yumurta, zincir market ve alışveriş merkezleri, sebze-meyve ticareti, ekmek, süt, fındık, antep fıstığı, ambalaj, su ürünleri, yemek kartları gibi sektörlerde denetimler yapıldığı belirtilerek, “Bu denetimler sonucunda firmalara 112,8 milyon TL idari para cezası uygulandı” açıklamasında bulunuldu.

Ayrıca, 2024 yılında gerçekleştirilen denetimler neticesinde tüketicilerin ekonomik menfaatlerini korumak amacıyla 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında finansal kuruluşlar, abonelik hizmeti, taksitle satış, mesafeli satışlar, devre tatil, ön ödemeli konut satışları, işyeri dışında satışlar, satış sonrası hizmetler ve paket tur sektörlerinde denetimler yapıldığı ve firmalara toplam 3,5 milyar TL idari para cezası uygulandığı belirtildi.

“2025 İçin Denetimler Hız Kesmeden Devam Edecek”

Açıklamada, Ticaret Bakanlığının, denetimsiz bir alan bırakılmaması ve vergi kaybı, kaçakçılık, kayıt dışı ekonomi, fahiş fiyat uygulamaları gibi konularda vatandaşların günlük yaşamını etkileyen denetim faaliyetlerine devam edileceği ifade edildi.

Ticaret Bakanlığı Müfettişleri tarafından 2024 yılında yapılan tüm teftişler, incelemeler ve soruşturmalar sonucunda toplam 91,6 milyar TL idari para cezası/kamu alacağı tahakkuk ettirildiği belirtildi. 2025 yılında da denetimler hız kesmeden devam edecek ve vatandaşların korunması ve adaletin sağlanması için çalışmalar yürütülecektir.

Related Posts

Seyahat edecekler dikkat! 15 Temmuz’da ücretsiz ulaşım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı’nın ücretsiz olarak hizmet vereceğini bildirdi.

Sermayeden İmralı süreci açıklaması

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İmrali sürecini ve silahların bırakılacak olmasını Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal geleceği adına önemli bir eşik olarak değerlendirdi. “TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN TARİHİ BİR DÖNEME GİRİLDİ …

Konut satışlarında yılın ilk yarısında dikkat çeken artış!

Gayrimenkul piyasası yılın ilk yarısında hareketli bir dönem geçirdi. Konut, arsa ve ticari taşınmazlara olan ilgi artarken, tapu işlemlerinde yoğunluk yaşandı. Uzmanlar, piyasadaki canlılığın farklı faktörlerden beslendiğine dikkat çekiyor.

Zara, Mr DIY ve D&P marka ürünler yasaklandı: Bakanlık toplatıyor

Ticaret Bakanlığı, 9 Temmuz 2025 tarihli bildirimiyle çeşitli ürün gruplarına ait bazı ürünlerin güvensiz bulunarak piyasadan toplatıldığını duyurdu. “Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi”ne yapılan bildirimlere göre, dört farklı ürün piyasada tüketicilere zarar verebileceği gerekçesiyle arzı yasaklandı ve toplatma kararı alındı.

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.