SPK’den kripto borsalarına ‘kanıt’ zorunluluğu

SPK, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları İçin Denetim Esasları Belirledi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları tarafından yapılacak faaliyet izni başvuruları öncesinde platformların yapması gereken rezerv kanıtı denetimi süreçlerinde uygulanacak ilke ve esasları açıkladı.

Haftalık bültende duyurulan bilgiye göre, kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları arasında her 3 aylık dönemde en geç ilk ay içinde rezerv kanıtı denetiminin yapılması için sözleşmeler imzalanacak. Bu sözleşmeler yılın diğer denetim dönemlerini de kapsayacak şekilde topluca yapılabilir.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini aynı şirkete yaptırabilir. Bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı kripto varlık hizmet sağlayıcısı için en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilir.

İlgili sözleşme kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcıları, denetime tabi olan tüm kayıt, bilgi ve belgeleri hazır hale getirerek denetim yapılacak sistemleri sağlamakla yükümlüdür.

– Denetim Raporlarında Yer Alacak Bilgiler

Sözleşme imzalandıktan sonra belirlenen süre içinde kripto varlık hizmet sağlayıcıları, denetim raporunda yer alacak bazı bilgileri bilgi sistemleri denetçisine sunacak.

Bu bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların cari değeri”, “kripto varlıkların bulunduğu ağlar”, “saklama modeli ve erişim kontrol mekanizmaları”, “kripto varlıkların saklandığı cüzdanların listesi ve adresleri” bulunmaktadır.

Platformlar, “müşterilere ait nakit bakiye büyüklükleri”, “platforma ait kripto varlıkların cari değeri ile nakit bakiye büyüklükleri”, “platformun çalıştığı saklama kuruluşlarının listesi”, “nakit bakiyelerle ilgili banka ve hesap bilgileri” gibi bilgileri de denetçiye sunacak ve denetim raporunda bu bilgilere yer verecektir.

Kripto varlık platformunun likit rezervinde bulunan tüm varlıklar denetim kapsamına alınacak ve bu varlıklar için ayrı bir başlık altında denetim sonuçları raporda belirtilecektir.

Denetimde, denetim kapsamına alınan kripto varlıkların yüzde 100’ünün varlığının doğrulanması gerekmektedir.

– Denetim Tarihi Önceden Paylaşılmayacak

Bilgi sistemleri denetçisi, denetim döneminde rastgele seçilen iki farklı tarih belirleyerek kripto varlık hizmet sağlayıcısının kayıtlarındaki müşteri varlık bilgilerini dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak üzere inceleyebilecektir.

Seçilen tarihler, denetim tarihinden bir gün önceye kadar kripto varlık platformu ile paylaşılmayacaktır.

Denetçi, kripto varlık hizmet sağlayıcısının ilettiği cüzdan adreslerinin doğruluğunu teyit edecek ve teyit metodunu denetim raporunda belirtecektir.

Denetim sonuçları, kripto varlık hizmet sağlayıcısının kayıtlarındaki verilerle karşılaştırılarak raporlanacaktır.

Cüzdan bakiyelerinin sorgulanması ve cüzdan doğrulama süreçlerinde kullanılan araçlar raporda detaylı bir şekilde yer alacaktır.

Denetim raporu, sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi tarafından imzalandığında kesinlik kazanacak ve denetim dönemini takip eden ilk 10 iş günü içinde kripto varlık hizmet sağlayıcısının yönetim kuruluna teslim edilecektir.

Denetim dönemini takip eden 15 iş günü içinde rapor, yönetim kurulu kararı ile birlikte SPK’ya gönderilecektir.

Denetim raporu, kripto varlık platformunun yönetim kuruluna hitaben hazırlanacak olup, yalnızca yönetim kurulu ve SPK ile paylaşılacaktır.

Raporun giriş bölümünde denetimin amacı, kapsamı, kullanılan araç ve teknikler, gerçekleştirildiği tarihler, görevli bilgi sistemleri denetçilerinin bilgileri, denetim şirketi ve başdenetçisinin defalarca gerçekleştirdiği denetimler gibi detaylar yer alacaktır.

Duyuruda belirtilen ilke ve esaslar doğrultusunda, denetim raporunda minimum gereklilikler olan giriş, değerlendirme ve sonuç bölümlerinin yanı sıra bazı bilgi, görüş, beyan ve tablolar bulunacaktır.

Related Posts

Konut satışlarında yılın ilk yarısında dikkat çeken artış!

Gayrimenkul piyasası yılın ilk yarısında hareketli bir dönem geçirdi. Konut, arsa ve ticari taşınmazlara olan ilgi artarken, tapu işlemlerinde yoğunluk yaşandı. Uzmanlar, piyasadaki canlılığın farklı faktörlerden beslendiğine dikkat çekiyor.

Zara, Mr DIY ve D&P marka ürünler yasaklandı: Bakanlık toplatıyor

Ticaret Bakanlığı, 9 Temmuz 2025 tarihli bildirimiyle çeşitli ürün gruplarına ait bazı ürünlerin güvensiz bulunarak piyasadan toplatıldığını duyurdu. “Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi”ne yapılan bildirimlere göre, dört farklı ürün piyasada tüketicilere zarar verebileceği gerekçesiyle arzı yasaklandı ve toplatma kararı alındı.

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

14 yıl sonra uyanan Bitcoin cüzdanları piyasayı salladı: 2,5 milyar dolarlık transfer

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

İŞKUR açıkladı: İşte Türkiye’de en çok aranan 10 meslek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak-haziran döneminde 759 bin 945 kişinin işe yerleşmesine aracılık ettiklerini belirterek, “İş gücü piyasasının dinamiklerine ve tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik adımlarımız ile ülkemizin …

Kahve devi satışa çıktı, yatırımcılar kuyruğa girdi: Çantalarında milyar dolarlar var!

Dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks, Çin’deki operasyonlarının bir kısmını devretmeye hazırlanıyor. Şirketin Çin birimi için milyarlarca dolarlık teklifler geldiği bildirildi. 10 MİLYAR DOLARLIK DEĞERLEME Starbucks’ın Çin birimi için …