Sırbistan Kosova ile normalleşme sürecini durdurdu

Sırbistan’ın Kosova Ofis Direktörü, Popovic’in UÇK Aleyhine Söylemleri Nedeniyle Tutuklanmasına Tepki Gösterdi

Sırbistan Kosova Ofisi Direktörü Petar Petkovic, Popovic’in Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) aleyhine söylemlerde bulunduğu gerekçesiyle Kosova’da tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kosova yönetiminin hukuku kötüye kullandığı iddia eden Petkovic, “Popovic serbest kalana kadar Kosova ile normalleşme sürecini durduruyoruz.” ifadesini kullandı.

“Sözlerinde Yanlış Yok” İddiaları

İddialarını daha da artıran Petkovic, Popovic’in “kaçırıldığını” savunarak, UÇK söylemlerinde yanlış bir şey olmadığını öne sürdü.

Kosova ile diyalog sürecini durduklarına ilişkin gerekli tüm Avrupa Birliği (AB) temsilcilerini de bilgilendirdiğini aktaran Petkovic, Sırpların küçük düşürülmeye çalışıldığını iddia etti.

Kosova Başbakanı’ndan Açıklama

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Popovic’in Kosova yargı kurumlarınca profesyonelce ve insan haklarına dair ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde muamele gördüğünü belirtti.

Kurti, Belgrad yönetiminin nefret ve çatışmayı desteklediğini ifade ederek, “Sırbistan Cumhurbaşkanı ve ordusunun başkomutanı Aleksandar Vucic’in yaptığı açıklamalar tehditkar, istikrarsızlaştırıcı ve tamamen kabul edilemezdir. Bir Cumhurbaşkanı ve başkomutan kamuoyuna yönelik çatışmayı kışkırtıcı bir dille tehditler savuruyorsa, bu artık bireysel bir duruş değil, devlet politikasıdır.” dedi.

AB, NATO ve tüm uluslararası topluma çağrıda bulunan Kurti, Kosova ve Balkanlar’ı istikrarsızlaştırmak için kampanya yürüten Vucic’e karşı açık ve kararlı şekilde tepki gösterilmesini talep etti.

Kurti, “Kosova halkının en kutsal değeri olan UÇK’ye yönelik bu tür saldırılar, açıkça eşgüdümlü açıklamalardır ve amaçları gerilimi artırmak ve provokasyon yaratmaktır. Bu tür açıklamalar Balkanlar’daki barış ve güvenlik için doğrudan tehdittir ve göz ardı edilmemelidir.” diye konuştu.

Sırbistan-Kosova İlişkilerinde Gerginlik

Sırbistan Kosova Ofis Direktör Yardımcısı Popovic, Kosova’da yaptığı bir konuşmada, UÇK’yi “terör örgütü” olarak nitelendirdiği gerekçesiyle, Kosova makamlarınca 18 Temmuz’da gözaltına alınıp, 20 Temmuz’da tutuklanmıştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kosova Başbakanı Kurti’nin “anlayış duygusunu” kaybettiğini savunarak, “Sırbistan, her zaman barış ve istikrarı koruyacaktır ancak bu duruma ilişkin cevabımız güçlü olacaktır.” görüşünü paylaşmıştı.

Bu arada, Popovic’in tutuklanması, Kosova ile Sırbistan arasında yeni gerginlik yaşanabileceği endişelerine yol açtı.

Sırbistan’ın 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı kendi toprağı görmesi, iki ülkenin sık sık karşıya gelmesinin en büyük nedeni olarak gösteriliyor.

AB arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol aranıyor.

Related Posts

Yunanistan’dan Mavi Vatan’a karşı hamle… 12 mil sinyali

Yunanistan, Girit’in güneyinde tartışmalı alanlarda deniz parkı ilan etti ve bunun ardından da karasularını 12 mile çıkarabileceği iddia edildi. Atina’nın adımı, bölgedeki gerginliği artırırken Türkiye de kendi deniz koruma alanlarını ilan etmeye hazırlanıyor.

Putin bunu kıskanacak: Trump’tan Aliyev paylaşımı

ABD Başkanı Donald Trump, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kendisi ile ilgili övgü dolu sözlerini Truth Social üzerinden paylaştı.

Firari Hükümlüler İstanbul’da Yakalandı

İstanbul’da düzenlenen operasyonda 3 firari hükümlü yakalandı, cezaevine gönderildi.

İşgalci İsrailliler Batı Şeria’da Filistinlilere ait iki aracı ateşe verdi

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait iki aracı ateşe verdi.

Sarıoğlan’da ‘Sandıkta Unutulanlar’ Sergisi Açıldı

Unutulmuş el işleri yeniden hayat buldu; sergi, kültürel mirası koruyor ve ekonomik destek sağlıyor.

Evrim Rızvanoğlu kimdir? Evrim Rızvanoğlu’nun özgeçmişi

Gündemdeki haberler ardından en çok araştırılan isimlerden biri de Evrim Rızvanoğlu oldu. DEVA Partisinden istifa eden Evrim Rızvanoğlu’nun CHP’ye geçiş yapacağı iddia edildi. Peki, Evrim Rızvanoğlu kimdir, kaç yaşında, nereli?