Prof. Dr. Hilmi Apak’tan çocuklarda demir eksiksliği uyarısı!

Prof. Dr. Hilmi Apak: Çocuklarda Demir Eksikliği ve Anemi Riskine Dikkat!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Hilmi Apak, Haberler.com’da Meral Karadağ’ın sunduğu “İyileşme Burada Başlar” programına konuk oldu. Programda, özellikle çocuklarda sıkça görülen kan hastalıklarına dair önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Apak, toplumda yaygın olarak rastlanan anemi, demir eksikliği ve hemofili gibi hastalıklar konusunda aileleri uyardı.

ANEMİ, TÜRKİYE’DE EN YAYGIN GÖRÜLEN KAN HASTALIĞI

Prof. Dr. Apak, Türkiye’de kan hastalıklarının başında aneminin geldiğini vurguladı. Aneminin, halk arasında kansızlık olarak bilindiğini belirten Apak, bu hastalığın özellikle çocuklar arasında yaygın olduğuna dikkat çekti. Aneminin altında yatan en önemli nedenlerden birinin demir eksikliği olduğunu ifade etti.

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİNE DİKKAT

Demir eksikliğinin çocuklardaki en temel belirtisinin iştahsızlık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Apak, bu durumun çoğu zaman göz ardı edildiğini ancak aslında ciddi bir uyarı işareti olduğunu söyledi. Demir eksikliğinin ilerlemesiyle birlikte çocuklarda solukluk gözlemlendiğini belirten Apak, bu durumun tıbbi açıdan müdahale gerektiren bir aşama olduğunu kaydetti.

HER DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİ DEĞİLDİR

Toplumda demir eksikliğinin oldukça yaygın olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Apak, “Demir eksikliği toplumun yüzde altmışında var ama anemi yok” diyerek önemli bir ayrımı gözler önüne serdi. Her demir eksikliğinin kansızlık anlamına gelmediğini, ancak yine de ciddiye alınması gerektiğini belirtti.

ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN PROTEİN ŞART

Çocukların sağlıklı gelişimi için yeterli ve dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Apak, protein tüketiminin önemine de değindi. “Bir çocuğun gelişimi sırasında her öğünde iki köfte yemesi lazım” diyen Apak, hayvansal proteinin demir ihtiyacının karşılanmasında büyük rol oynadığını ifade etti.

AİLELERE BESLENME KONUSUNDA BİLİNÇLİ OLMA ÇAĞRISI

Prof. Dr. Hilmi Apak, programın sonunda ailelere seslenerek çocuklarının beslenme düzenine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Erken yaşta fark edilen demir eksikliği ve anemi vakalarının, doğru tedavi ve beslenme planlamasıyla kolayca kontrol altına alınabileceğini belirtti. Ayrıca, bu tür hastalıkların ilerlememesi için düzenli doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Kavurucu sıcakta bunlara dikkat!

Sıcaklar arttı; bebekler ve yaşlılarla sıcakta çalışmak zorunda kalanlar, spor yapanlar, kalp, akciğer ve böbrek hastaları risk altında. Uzman tavsiyesi: İçecekleri ‘buz gibi soğuk’ içmeyin. Şekerli içeceklerle çay ve kahve içmeyi azaltın. Aniden soğuk suya atlamayın. Günde 2-2,5 litre su için. Terletmeyen giysiler giyin. Yağlı yemeklerden kaçının. Spor sonrası klimalı ortamlardan uzak durun.

Uzmanından yaz aylarında gebelere ‘sıvı tüketimi’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Göktuğ Alakuş, havaların mevsim normalleri üstünde seyrettiğini belirterek, hamilelere 2,5-3 litre günlük sıvı alımı önerdiklerini söyledi.

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Sadece akciğeri değil, çocukların zekasını da etkiliyor

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nün araştırması ve uzman görüşleri, hava kirliliğinin çocukların beyin gelişimi, dikkat ve öğrenme fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor