Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği İşbirliğiyle Düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi Devam Ediyor

Üsküdar Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kimyagerler Derneği işbirliğiyle bu yıl “Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik” temasıyla düzenlenen 4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi, Antalya’nın Kemer ilçesindeki bir otelde devam ediyor.

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Gıda Kimyası ve Beyin Kimyası İlişkisini Ele Aldı

Kongre kapsamında gerçekleştirilen özel oturuma konuşmacı olarak katılan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gıda Kimyasından Beyin Kimyasına: Beyin-Besin İlişkisi” konusunu ele aldı.

Tarhan, oturumdaki konuşmasında, gıda kimyası ve insan beyni arasındaki ilişkinin iki temel açıdan incelendiğini, bunlardan ilkinin “beyin-bağırsak aksı”, ikincisinin ise “nöro beslenme” alanı olduğunu söyledi.

Haz Odaklı Yaşam ve Sağlık İlişkisi

Tarhan, haz odaklı yaşam tarzının beyindeki mutluluk hormonu serotonini azalttığını ve depresyonu artırdığını ifade etti. Ayrıca yapılan bir araştırmada beyinde mikroplastik tespit edildiğini belirten Tarhan, bu durumun küresel kirlenmenin endişe verici sonuçlarından biri olduğunu vurguladı.

Obezite ve Alzheimer İlişkisi

Alzheimer hastalığının artış sebeplerinden birinin yalnızlık olduğuna dikkat çeken Tarhan, günümüzde Alzheimer hastalarında obezitenin sıkça görülmesine değindi. Obezitenin, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden olduğunu ve Alzheimer riskini artırdığını belirtti.

Türkiye’nin Obezite Sorunu

Tarhan, duygusal yeme tarzının obeziteye yol açtığını ve Türkiye’nin küresel sorun olan obezite yaygınlığında dünya üçüncüsü olduğunu vurguladı. Beslenme ve kimya arasındaki yakın ilişkiye de dikkat çeken Tarhan, geleceğin nörokimyada olduğunu ve açlık-tokluk üzerine etkileyen ilaçların buradan keşfedileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Sadece akciğeri değil, çocukların zekasını da etkiliyor

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nün araştırması ve uzman görüşleri, hava kirliliğinin çocukların beyin gelişimi, dikkat ve öğrenme fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı

Günümüzde sezaryen oranlarının hızla artmasıyla birlikte, vajinal doğumun avantajları yeniden tartışma konusu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, vajinal doğumun faydaları, kimler için uygun olduğu, doğru hazırlık süreçleri ve sezaryene dair yanlış algılar konusunda bilgiler paylaştı.