Microsoft’tan Çin yapay zekası DeepSeek’e yasak

Microsoft, Çin Menşeli Uygulamalar için Kısıtlamalar Getiriyor

ABD Senatosu’nda konuşan Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith, veri güvenliği riskleri ve Çin propagandası kaygıları nedeniyle DeepSeek uygulamasını yasakladıklarını belirtti. Techcrunch’un haberine göre, Smith, “Microsoft olarak çalışanlarımızın DeepSeek uygulamasını kullanmasına izin vermiyoruz,” dedi. Bu kararın arkasında, Çin’deki veri saklama düzenlemeleri ve uygulamanın içeriğinde hükümet propagandası etkisinin olabileceği şüphesi yatıyor.

Veriler Çin’de Saklanıyor ve İçerikler Sansürleniyor

DeepSeek’in gizlilik politikası, kullanıcı verilerinin Çin sunucularında saklandığını açıkça belirtiyor. Çin yasaları gereği, bu veriler gerektiğinde devletle paylaşılabilir. Ayrıca DeepSeek, Çin hükümeti için hassas sayılan konuları sıkı şekilde sansürleme pratiğiyle de tanınıyor.

Microsoft, DeepSeek’in R1 adlı açık kaynak yapay zeka modelini Azure bulut hizmetinde kullanıma sundu. Ancak bu, uygulamanın kendisini sunmaktan farklı bir durum. Çünkü bu model, açık kaynak olduğu için isteyen herkes tarafından indirip kendi sunucularında çalıştırılabiliyor ve veriler Çin’e gitmiyor. Yine de bu durum, modelin propaganda üretme veya güvensiz yazılımlar yayma gibi risklerini ortadan kaldırmıyor.

Smith, DeepSeek modelini Azure’a entegre etmeden önce içeriğini incelediklerini ve “zararlı yan etkileri” önlemek için müdahale ettiklerini söyledi. Ancak bu müdahalenin detayları hakkında bilgi verilmedi.

Microsoft, kendi yapay zeka sohbet uygulaması Copilot ile pazarda yer alırken, DeepSeek’e rakip olmaya devam ediyor. Örneğin, Perplexity uygulaması Windows mağazasında mevcut. Ancak Google’ın Gemini gibi sohbet botları veya Chrome tarayıcısı gibi uygulamaları arama sonuçlarında bulunmuyor.

Microsoft’un bu adımı, ABD’de artan güvenlik endişeleri çerçevesinde Çin menşeli yapay zeka ürünlerine karşı bir tepki olarak yorumlanıyor.

Related Posts

Microsoft’un mavi ekran tarih oluyor: Yerine seçilen renk hayret uyandırdı

Microsoft, neredeyse kırk yıldır bilgisayar kullanıcılarının karşısına çıkan Mavi Ölüm Ekranı’nı değiştirmeye hazırlanıyor. Şirketin bir sonraki Windows 11 güncellemesiyle birlikte bu ikonik hata ekranı, artık daha modern ve sade bir siyah tasarımla …

Niğde’de Yaz Spor Okulları kayıtları sürüyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen Yaz Spor Okulları için Niğde’de kayıt süreci devam ediyor.

Whatsapp’ın “Güncellemeler” sekmesine reklam geliyor

Whatsapp’ın “Güncellemeler” sekmesine reklam geliyor

Los Angeles olaylarında yağmalanan telefonlar güvenlik sistemine takıldı

Kaliforniya yönetimi sık sık yaşanan yağma suçlarına karşı cezaları ağırlaştırmak için harekete geçiyor.

Ay hayali! Güney Kutbu’nda bilim ve güç savaşı

Çin, uzay keşfinde çığır açacak bir projeye imza atmaya hazırlandı. 2035 yılına kadar Ay’ın Güney Kutbu’nda Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) adıyla bir bilimsel üs kurmayı planlayan Pekin, bu hedefle Rusya’nın da desteğiyle iki aşamalı bir …

Tesla’nın insansı robot projesi Optimus’un başındaki isim şirketten ayrılıyor

Tesla’nın Optimus isimli insansı robot projesini firmanın geleceği için oldukça önemli. Şu sıralar Trump ile bir kriz içerisinde olan Elon Musk, her fırsatta bunu dile getiriyor. Nitekim projenin son aşamasına gelen insansı robotlarının yemek karıştırdığı, çöp topladığı ve yerleri süpürdüğü gibi detaylar ile karşılaşmıştık. Tüm bu süreç yolunda gidiyor gibi gözükse de Optimus projesinden çok önemli bir ayrılık geldi.