Karaciğer hasarını biyopsi yapılmadan ölçecek yapay zekâ yazılımı geliştiriliyor

Fibrozis Belirlemesi Kan Tahliliyle Kolaylaşıyor

Batman Teknokent’te geliştirilen yapay zekâ destekli yazılım sayesinde hepatit hastalarında ortaya çıkması muhtemel fibrozis hasarının biyopsiyle karaciğerden parça alınmadan kan tahlili sonuçlarıyla tespit edilmesi sağlanacak.

Batman Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Bilgisayar Teknolojileri Bölümü’nden Dr. Yasin Sönmez liderliğindeki bir ekip, TÜBİTAK’ın yüzde 75 hibe desteğiyle “Fibrozis ve nekroinflamasyon belirlenmesinde non-invazif yapay zekâ destekli yeni bir yazılım geliştirilmesi projesi”ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında, hepatit hastalarında fibrozis seviyesini biyopsiye gerek kalmadan kan tahliliyle belirleyen yapay zekâ destekli bir yazılım üzerinde çalışılıyor. Proje koordinatörlerinden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Sönmez, dünyada 400 milyon, Türkiye’de ise 4 milyon hepatit hastası bulunduğunu belirterek, hastaların gelecekte fibrozis geliştirme riski taşıdıklarını söyledi.

Dr. Sönmez, yapay zekâ destekli yazılımın hastalardaki fibrozis derecesini belirlemede yüzde 90 başarı elde ettiğini vurgulayarak, bu yeni yöntemin hastaların konforunu ve tedavi süreçlerini iyileştireceğini ifade etti. Projede yer alan ekip, yazılımın tamamlanmasıyla ulusal ve uluslararası patent başvurularını yapmayı planlıyor.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ise yapay zekâyla geliştirilen yazılımın hastaların fibrozis seviyelerini hızlı ve etkili şekilde belirleyerek tanının konulmasını kolaylaştıracağını belirtti. Yazılımın yerli ve milli bir ürün olmasıyla Türkiye’nin yazılım alanındaki dışa bağımlılığını azaltacağını dile getirdi. (AA)

Related Posts

Marvel ve G-Shock’tan 60’lara saygı duruşu: Fantastik Dörtlü koleksiyonu geliyor

Casio’nun ikonik saat markası G-Shock, Marvel Studios ile dikkat çeken bir iş birliğine imza attı. Fantastik Dörtlü serisinin yeni filmi Fantastic Four: First Steps için özel olarak tasarlanan sınırlı üretim koleksiyon, hem Marvel hayranlarını hem de …

Ay’ı oluşturan çarpışma, hayatı da getirmiş olabilir

Dünya, Güneş Sistemi’ndeki kayalık gezegenler arasında neden tek başına hayat barındırıyor? Bilim insanları bu sorunun yanıtını anlamak için Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair karmaşık simülasyonlar yaparak ilginç bir sonuca ulaştı: Belki de her şey, 4,5 milyar yıl önce Dünya’ya çarpan dev gezegenimsi Theia sayesinde oldu.

iPhone 17 Pro Max batarya kapasitesiyle rekor kırabilir

Apple’ın eylül ayında duyuracağı iPhone 17 serisi hakkında yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Söylentilere göre, iPhone 17 Pro Max modeli, daha büyük bir bataryaya sahip olmak için bu yıl daha kalın ve ağır olacak. Bugün ortaya çıkan yeni sızıntılar, bu bataryanın ne kadar büyük olabileceğini gösteriyor.

Microsoft’un mavi ekran tarih oluyor: Yerine seçilen renk hayret uyandırdı

Microsoft, neredeyse kırk yıldır bilgisayar kullanıcılarının karşısına çıkan Mavi Ölüm Ekranı’nı değiştirmeye hazırlanıyor. Şirketin bir sonraki Windows 11 güncellemesiyle birlikte bu ikonik hata ekranı, artık daha modern ve sade bir siyah tasarımla …

Niğde’de Yaz Spor Okulları kayıtları sürüyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen Yaz Spor Okulları için Niğde’de kayıt süreci devam ediyor.

Whatsapp’ın “Güncellemeler” sekmesine reklam geliyor

Whatsapp’ın “Güncellemeler” sekmesine reklam geliyor