İlk kez laboratuvarda üretildi… Ağrı tedavisinde devrim niteliğinde adım

Yapay Sinir Devreleriyle Ağrı Tedavisinde Devrim!

Psikiyatri ve davranış bilimleri alanında öğretim üyesi Sergiu Pasca liderliğindeki ekip, “duyusal assembloid” adını verdikleri minyatür bir sistem geliştirdi. Bu sistem, vücudun derisinden beyne kadar uzanan karmaşık ağrı iletim yolunu taklit ediyor.

Araştırmacılar, bu yapay sistemde elektriksel sinyallerin sinir yolu boyunca ilerlediğine ilk kez tanık oldu. Bu da acı hissinin nasıl iletildiğini doğrudan gözlemleme fırsatı sundu.

Pasca, “Artık bu yolu invazif olmayan bir şekilde modelleyebiliyoruz” diyerek bu yöntemin hayvanlar üzerinde acı verici deneyler yapılmadan da sinir devrelerinin anlaşılmasını sağladığını vurguladı.

Yapay olarak üretilen devreler herhangi bir acı hissetmese de, insan beyninde acı deneyimini oluşturan sinyalleri başarılı bir şekilde iletebiliyor. Bu sistemle, kişiselleştirilmiş tedaviler geliştirmenin ve yeni ağrı kesicilerin test edilmesinin önü açılıyor.

Ayrıca bu model, sinir yaralanmalarının incelenmesine olanak tanırken, bazı insanların neden kronik ağrı yaşadığını anlamaya da yardımcı olabilir.

Çalışmada yer almayan Dr. Vivianne Tawfik, “Ağrı muazzam bir sağlık sorunu. Elimizde hiçbir çözüm kalmadığında hastalarla yüzleşmek çok zor,” diyerek bu çalışmanın ne kadar önemli bir boşluğu doldurabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

PSA testi: Her yüksek değer kanser demek değil

PSA testi yıllardır prostat kanserini erken yakalamanın yolu olarak görülüyor ama her yüksek değer kötü haber anlamına gelmiyor. Bazen düşük PSA’ya rağmen kanser çıkabilir. Bazen de yüksek PSA, sadece iyi huylu bir büyümenin ya da enfeksiyonun işaretidir.

Yattığınız yerden postürü çökertmeyin! Bozukluk uykuda başlıyor, pozisyonunuzu düzeltin

Gece uyurken aldığınız pozisyon bütün duruşunuzu etkiler. Eğer çökmeye veya kamburlaşmaya meyilliyseniz basit değişiklikler daha iyi hizalanmayı destekleyebilir ve zamanla biriken gerginliği hafifletmeye yardımcı olabilir. Peki yanlış alınan yatış pozisyonları ve gün içinde yapılan duruş bozuklukları nelerdir?

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Ani ve zorlayıcı hareket sonrasında başlıyorsa dikkat

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Sadece akciğeri değil, çocukların zekasını da etkiliyor

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nün araştırması ve uzman görüşleri, hava kirliliğinin çocukların beyin gelişimi, dikkat ve öğrenme fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Uzmanlar uyarıyor: Vajinal doğum, hem anne hem de bebek sağlığı açısından avantajlı

Günümüzde sezaryen oranlarının hızla artmasıyla birlikte, vajinal doğumun avantajları yeniden tartışma konusu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sema Soysal, vajinal doğumun faydaları, kimler için uygun olduğu, doğru hazırlık süreçleri ve sezaryene dair yanlış algılar konusunda bilgiler paylaştı.