Hazır giyim ihracatında evdeki hesap çarşıya uymadı!

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatında Yaşanan Zorluklar

İzmir’den gelen son bilgilere göre, Türkiye’nin hazır giyim sektöründe 2024 yılında yüzde 7’lik bir düşüş yaşandığı belirtiliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi ve Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, 19,2 milyar dolarlık ihracatın 17,9 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Bu düşüşün nedeni olarak ekonomik daralma, bölgesel savaşlar, yüksek enflasyon ve artan maliyetler gösteriliyor. Özellikle Avrupa pazarındaki durgunluk sektörü olumsuz etkiledi.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak, 2024 yılı mali genel kurul toplantısında konuşan Sertbaş, ihracatlarını dolar bazında yüzde 4 artırarak 1 milyar 388 milyon dolara çıkardıklarını belirtti. Ancak, karlılığın düşmesiyle sektörün zor zamanlar geçirdiğini vurguladı.

2025 Yılı Hedefleri: Rusya ve ABD Pazarları

Gelecek yıl için hedeflerini açıklayan Başkan Sertbaş, ihracat kaybını telafi etmek amacıyla dış pazarlarda aktif rol alacaklarını ifade etti. Eylül ayında MFS the Source Fuarı’na katılacaklarını ve Ekim ayında Rusya’ya, Kasım ayında ise ABD’ye yönelik sektörel ticaret heyeti düzenleyeceklerini söyledi. Geleneksel pazarların dışına çıkarak ihracatlarını çeşitlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri konusuna da değinen Sertbaş, Türkiye’nin yüzde 10 oranındaki vergi uygulamasının sektörü etkileyeceğini belirtti. Ancak, Uzak Doğu ülkelerine uygulanan yüksek vergilerin Türk ürünlerinin rekabetçiliğini artırabileceği görüşünde. Kısa vadeli olarak avantajlı görünseler de, uzun vadede nasıl bir tablo oluşacağını zamanla göreceğiz şeklinde konuştu.

Related Posts

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

Elektrikli otoda dengeler değişiyor: BYD, Tesla’yı solladı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, 2025’in ilk çeyreğinde net karını yüzde 100’ün üzerinde artırarak 9,15 milyar yuan (yaklaşık 1,26 milyar dolar) seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Tesla’nın net karı yüzde 70’in üzerinde düşüşle 409 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hatay’da ihraç edilecek soğanlardan numune alındı

Hatay Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kentte üretilip yurt dışına ihraç edilecek soğanlardan numune alım işlemi gerçekleştirdi.

Borsa güne yükselişle başladı: 25 Nisan 2025 Cuma Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 9.510,14 puandan başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir