Edirne’de Tunca Nehri’nde Su Çalışmaları Başladı

Edirne’de Kuraklık Nedeniyle Tunca Nehri’nde Yatak Temizliği ve Su Biriktirme Çalışmaları Başladı

Edirne’de geçen yaz meydana gelen kuraklık, çeltik arazilerinin sulanmasında sıkıntı yaşanmasına yol açtı. Tunca Nehri’nde yaşanan kuruma sonucu çeltik ekili alanlar da kurudu. Ancak son zamanlarda yağmur yağışlarının artmasıyla su miktarında bir artış gözlemleniyor. Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, “Şu an kulağımıza gelen bilgilere göre Tunca Nehri çevresindeki köylerde çeltik ekileceği yönünde duyumlar var. Yağmur yağışlarının artmasıyla su miktarındaki artış belki bu rakamı daha da yukarı çıkarabilir” şeklinde konuştu.

Kuraklık Edirne’yi Vurdu

Geçen yıl Türkiye’de aşırı sıcaklar ve yağışsız hava nedeniyle yaşanan kuraklık, Edirne’yi de olumsuz etkiledi. Ülkenin çeltik ihtiyacının yüzde 39’unu karşılayan kentte Tunca Nehri gibi önemli su kaynakları da dip seviyelere geriledi. Bu durum çeltik üreticilerini olumsuz etkilerken, Edirne Valiliği dönüşümlü sulama uygulamasıyla verim kaybını engelledi. Bölgeye Aralık ayında yağan yağışlar ve Bulgaristan’dan gelen yağmur ve kar yağışları, Meriç ve Tunca nehirlerinin debilerini bir miktar artırdı. Ancak kış aylarındaki yağmurlar yetersiz kalınca, Meriç Nehri’nde debi tekrar düşüşe geçti. DSİ verilerine göre, Meriç Nehri’nde debi geçen yıla göre azalırken, Tunca Nehri’nde ise artış gözlendi.

Sulama İçin Çalışmalar Başladı

Edirne Valiliği, bu yaz olası kuraklığı önlemek adına harekete geçti. Tunca Nehri yatağında temizlik yaparak su biriktirme alanları oluşturmak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DSİ Bölge Müdürlüğü iş birliğinde çalışmalara başladı. Vali Yunus Sezer, bölgedeki çalışmaları yerinde inceleyerek, yaşanan olumsuzlukları önlemek için gereken adımların atıldığını belirtti.

Üreticilerin Bekleyişi

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, kentte çeltik üretimi yapanların bu sene için beklentilerinin yüksek olduğunu belirtti. Ilgın, “Geçen yıl yaşanan kuraklık sonrası çeşitli önlemler alınarak çeltik üretiminin devamı sağlandı. Bu sene de üreticilerin beklentisi büyük. Tunca Nehri çevresindeki köylerde çeltik ekimi için çalışmalar başladı. Su miktarında artış gözlemlediğimizden belki çeltik ekim alanı daha da genişleyebilir” dedi.

Related Posts

Kripto piyasasında yılın ilk 6 ayı nasıl geçti?

Kripto para piyasasında yılın ilk yarısında önemli gelişmeler yaşandı. Trump’ın hamleleri ve Türkiye’deki düzenleme çalışmaları sektörde hareketliliğe neden oldu. Piyasa, bu gelişmelerle dalgalı bir seyir izledi.

Akaryakıt tabelaları yarın değişecek: Benzin, motorin ve LPG’ye otomatik zam!

Akaryakıt fiyatlarına yarın itibarıyla ÖTV kaynaklı otomatik zam yansıyacak. Yılın ilk 6 ayına ait Yİ-ÜFE verileri doğrultusunda benzine, motorine ve LGP’ye dikkat çeken oranlarda artış bekleniyor.

Vergi denetimlerinde yeni dönem: e-İnceleme Sistemi devreye girdi

VDK’nin sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı. e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığına işaret edilen paylaşımda, “Sistem, vergi inceleme süreçlerini elektronik ortama taşıyarak, belge ibrazı ve tutanak …

Buğday hasadında sona yaklaşıldı: 7 bin ton rekolte bekleniyor

Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Emirbeyazıt Mahallesi başta olmak üzere ilçe genelinde hububat üretiminin ekiminden hasadına kadar tüm aşamalarında çiftçilerin yanında yer aldı. 2025 yılı üretim sezonunda arpa, yulaf ve tritikale …

Kanada ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek