Danıştay karar verdi, SGK açıklama yaptı, kafalar karıştı: Yemek kartlarında son durum ne?

Yemek Kartları İle İlgili Son Kararlar ve Değişiklikler

Çalışanların yemek kartları konusunda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Danıştay’ın kararının ardından, SGK harekete geçerek yemek kartlarına ilişkin mevzuatta değişiklik yapmıştır. Artık yemek kartları yemek dışında kullanılmadıkça prim kesintilerinden muaf tutulacaktır.

Yemek kartları yemek haricinde kullanıldığında, günlük 158 TL’yi aşan miktarlardan prim kesilecektir.

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, konu hakkında şunları belirtmiştir: “Yemek kartlarının yemek dışında kullanılıp kullanılmadığının nasıl tespit edileceği belirsizdir.”

Danıştay’ın Kararı

İşçilere verilen yemek parasının yemek kartı, yemek çeki veya yemek kuponuna yüklenmesi durumunda, harcanan miktarın 240 TL’ye kadar olan kısmı vergiden muaf tutulmaktadır. SGK’da aynı uygulamayı 2022 yılından beri yapıyordu. Yemek kartına yüklenen tutarın istisna tutarını aşan kısmından prim kesintisi uygulanmıyordu.

Danıştay’ın 10. Dairesi 2024 Mayıs’ında verdiği kararla, işverenin yemek parasını yalnızca yemek için kullanılmak üzere işçiye yemek kartı/çeki/kupon gibi araçlarla ödemesi halinde, herhangi bir limit olmaksızın prim kesintisinden muaf tutulması gerektiğine karar vermiştir.

SGK’nın Tepkisi

SGK, Danıştay kararının ardından yönetmelikte ve genelgede değişiklik yapmıştır. Buna göre, yemek kartı/çeki/kuponunun sadece yemek için kullanılması ve başka amaçlarla kullanılmaması durumunda, kartlara yüklenen tutara bakılmaksızın prim kesintisi yapılmayacaktır.

Eğer yemek kartı/çeki/kuponu başka amaçlarla kullanılabilirse, sadece günlük 158 TL’lik kısma istisna uygulanacak ve aşan tutardan prim kesilecektir.

Denetimi Kim Yapacak?

Genelgede, yemek bedeli dışındaki kullanımlar için denetleme mekanizmasının olmadığı belirtilmektedir. Bu durumda, işçiye aylık 10 bin lira yemek parası yüklenmesi, işçiye iyilik gibi görünse de aslında ücretin eksik gösterilmesi anlamına gelir. Bu durum ise ileride düşük emekli aylığı almasına neden olabilir.

(ALINTI)

Related Posts

Sigara fiyatlarında yeni zirve: En pahalı sigara 94 TL

ÖTV zammının ardından sigara fiyatları bir kez daha arttı. Philip Morris grubu da zam furyasına katılarak en ucuz sigarayı 85 TL, en pahalısını 94 TL yaptı. Böylece Türkiye’de 80 TL altı sigara dönemi resmen sona erdi.

Borçlular dikkat: Resmi Gazete’de yayımlandı o tutar yükseldi!

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız ödeme tutarı artırıldı. Yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamu kurumları da bu değişikliğe uyacak.

Yatırımcıya ağır darbe: Ekonomi yönetiminden dev vergi kararı!

Ekonomi yönetimi, uzun vadeli Türk lirası yatırımını özendirmek amacıyla yeni düzenlemeler yaptı. Stopaj oranlarındaki artış Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni uygulamalar kısa vadeli yatırım yapanları doğrudan etkiliyor.

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 40,0440 liradan alınan dolar, 40,0460 liradan satılıyor. 46,9620 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 46,9640 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 40,0000, avronun satış fiyatı ise 46,8820 lira olmuştu. Serbest …

Kredi kartı kullananlar dikkat: Kişi sayısı 1 milyonu aştı!

Yüksek faiz oranları, özellikle kredi ve kredi kartı borçlularını zor durumda bırakıyor. Bu yılın ilk beş ayında yasal takibe girenlerin sayısında ciddi bir artış gözlemlendi. Borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı 1 milyonu geçti.

TL’nin reel değerinde kayıp

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasının uluslararası para birimleri karşısındaki reel değerini gösteren Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) verilerini açıkladı. Haziran ayına ait geçici veriler, TL’nin reel anlamda değer kaybettiğini …