Brezilya’da bilim insanları, ilgi çekici bir çalışma gerçekleştirdi..
Science Daily’nin aktardığına göre, uzmanlar, sağlık üzerinde alkol tüketiminin etkilerini incelemek için 1781 ölünün beyinlerini otopsiyle inceledi.
Ayrıca, ölenlerin yakınlarına alkol tüketim alışkanlıkları hakkında bazı sorular sordular.
KATILIMCILAR 4 GRUBA AYRILDI
Uzmanlar, birada yaklaşık 350, şarapta 150 ve sert içkilerde 45 mililitre alkol tüketiminin “1 birim/14 gram alkol” olduğunu belirledi. Denekleri, haftalık alkol tüketim birimlerine göre “hiç içmeyenler”, “haftada 7 ya da daha az içenler”, “haftada 8 ya da daha fazla içenler” ve “önceden aşırı içen ve bırakanlar” şeklinde 4 gruba ayırdı.
ALKOLÜN BEYİN DAMARLARINI SERTLEŞTİRMESİNİN SONUÇLARI
Çalışma, haftada 112 gram veya daha fazla alkol tüketenlerde beyin damarlarının sertleşmesine bağlı bilişsel problemlerin gelişme olasılığının hiç içmeyenlere göre %133 daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Haftada 8 birim veya daha fazla alanlar ile önceden aşırı içen ve bırakanlarda Alzheimer belirtilerinin daha yaygın olduğu ve aşırı alkol tüketenlerin, hiç içmeyenlere göre ortalama 13 yıl daha erken öldüğü bulundu.
“AĞIR İÇİCİLİĞİN BEYİN HASARI İLE BAĞLANTISI OLDUĞUNU GÖZLEMLEDİK”
Araştırmacılardan Alberto Fernando Oliveira Justo, “Ağır içiciliğin beyin hasarı belirtileriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ve bunun uzun vadeli hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyebilecek beyin sağlığına zararlı etkilere neden olabileceğini gözlemledik.” açıklamasını yaptı.
Beyindeki küçük damarların kalınlaşıp sertleşmesine neden olan “hyaline arterioloskleroz”, zamanla hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyerek beyin hasarına yol açabilir.
Araştırmanın sonuçları, “Neurology” dergisinde yayımlandı.
More Stories
Maltepe’de Halı Saha Maçında Kalp Krizi Geçiren Genç Hayatını Kaybetti
Aydın’da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Tutuklandı
Bayraklı’da Sağlık Haftası etkinlikleri ilgi gördü