Ayasofya’nın yer altı yapıları temizlenerek ziyarete açılacak

Ayasofya’nın Tünelleri ve Yer Altı Mezarı Temizlikten Sonra Ziyarete Açılacak

Dünyanın sanat ve mimarlık tarihi açısından önde gelen yapılarından biri olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin tünelleri, mahzenleri, dehlizleri ve üç odalı yer altı mezarı temizlik çalışmalarının ardından ziyarete açılacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen temizlik ve restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Ayasofya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, yaklaşık 5 yıl önce Ayasofya’nın yer altı yapılarının mimari görselleştirme çalışmalarını yaptıklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu‘nun destekleriyle yürütülen görselleştirme çalışmalarından sonra temizlik çalışmalarına başlayacaklarını duyuran Diker, “Bu sayede Ayasofya’nın yıllardır ihmal edilen yer altı güzellikleri ve arkeolojik bulgular ziyaretçilerin ilgisine sunulmuş olacak.” dedi.

Ayasofya’yı çevreleyen yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki yer altı yapılarında tüneller, mahzenler ve mezar olduğunu belirten Diker, tüm bu yapıların bir yıl sürecek çalışma ile temizleneceğini ifade etti.

Çalışmanın Türkiye ve dünya kamuoyunun dikkatini çekeceğini belirten Diker, “Bu çalışma sayesinde Ayasofya’nın yer altı yapılarının temizlenmesiyle belli bir kısmı ziyarete açılacak ve içindeki bulgular, Ayasofya Müzesi tarafından denetlenerek İstanbul’un tarihine ışık tutacak nitelikte olanlar gün yüzüne çıkacak.” şeklinde konuştu.

Diker, revaklı avlunun altında bulunan kısımların Ayasofya ile aynı yaşta yani bin 500 yıllık olduğunu belirterek, mezar alanının ise mevcut yapıdan daha eski olduğunun düşünüldüğünü ifade etti.

Yapılacak çalışmanın önemine vurgu yapan Diker, “Ayasofya’nın mevcut iklimlendirme koşullarının iyileştirilmesi için bu yer altı yapılarının temizliğinin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Bu çalışma, daha önce yapılanlardan daha kapsamlı ve uzun vadeli olacak. Ayasofya gibi önemli bir yapıya ait yer altı yapılarının temizlenmesi, İstanbul’a yeni kazanımlar sağlayacaktır. Kültürel mirasımızın tekrar gündeme gelmesi, Ayasofya’ya olan ilginin artmasını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Ayasofya’da yürütülen Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Diker, sadece üst yapı değil, alt yapı düzenlemelerinin de yapıldığını belirterek bu durumun sevindirici olduğunu dile getirdi. (AA)


Annem Ankara: Ne dönem, ne de Ankara dizisi olabiliyor!


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Yıllık enflasyon ENAG’a göre 83,40, TÜİK’e göre 44,38 oldu

TIKLAYIN – Memur maaşı ve emekli aylığı zammı belli oldu

TIKLAYIN – Kıdem tazminatı tavanı belli oldu

Engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti: İşte değişen ödemeler

TIKLAYIN – Ahmet Türk: Bahçeli’nin tutumunu görünce insan şok oluyor, samimi olduğunu da insan fark ediyor

TIKLAYIN – DEM Parti’nin “İmralı” gündemli siyasi parti ziyaretleri sürüyor, takvim belli oldu


Related Posts

11 Temmuz cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet | Bu haftaki cuma hutbesi metnini yayınladı: ‘Sahih Dini Bilginin Önemi’

Cuma hutbesi PDF metni ve konusu 1 1Temmuz 2025, erişime açıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dinhizmetleri.diyanet.gov.tr internet adresinden, Türkiye genelindeki camilerde okunması için hazırlanan bu haftaki cuma hutbesinde, sahih dini bilginin önemine vurgu yapılarak, “Sahih dini bilgi; inancımızın yaşanmasında, korunmasında ve geleceğe aktarılmasında en güvenilir sığınak ve en sağlam kalkandır. Sahih dini bilginin hâkim olduğu toplumda; bidat ve hurafeler vücut bulamaz, istismara ve istismarcılara kapı aralanamaz, fitne ve fesat ateşi tutuşturulamaz.” ifadeleri yer aldı. Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in hadis-i şeriflerinin de yer aldığı cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet’in internet adresinden de indirilebiliyor. Peki, bu haftaki cuma hutbesi konusu nedir? İşte, 11 Temmuz cuma hutbesi konusu hakkında ayrıntılı bilgiler.

38. Uluslararası İzmir Festivali, “Ensemble 4.1” konseriyle tamamlanacak

38. Uluslararası İzmir Festivali, “Ensemble 4.1” konseriyle tamamlanacak

Baraj doluluk oranları 8 Temmuz 2025 İSKİ güncel veriler | İstanbul baraj doluluk oranı ne kadar oldu, su seviyesi yüzde kaç?

Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle günlük su tüketimini yükselirken, barajlardaki su seviyesi azaldı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre İstanbul barajlarında son durum belli oldu. Sıcaklıkların etkili olduğu 23-27 Haziran arasında şehre verilen günlük su miktarında bir hafta öncesine göre ortalama 80 bin metreküplük artış yaşandı, baraj doluluk oranı 8 Temmuz itibarıyla yüzde 65’in altına indi. Ömerli, Terkos, Elmalı, Alibeyköy ve diğer barajların doluluk oranları güncel İSKİ verilerine yansıdı. Peki, İstanbul baraj doluluk oranı ne kadar oldu, su seviyesi yüzde kaç? İşte, 8 Temmuz İstanbul barajlarında son durum.

Keklik kene yer mi? Keklikler günde kaç kene avlar?

Kekliklerin kenelerle mücadeledeki rolü konusunda net bir uzlaşı bulunmamakla birlikte halk arasında yaygın olan inanışın aksine, bilimsel veriler kekliklerin kene popülasyonunu kontrol etmede sınırlı bir etkisi olduğu bilgisi yer alıyor. İşte, keklik kene yer mi sorusuna cevap niteliğindeki detaylı bilgiler

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

Facebook’un hikayesini anlatan Sosyal Ağ’ın devam filmi yolda

Facebook’un hikayesini anlatan Sosyal Ağ’ın devam filmi yolda