Alman otomotiv devi Türkiye’yi terk ediyor

Şirket, Ankara ve Adana’daki tesislerini yerli firma Turna Ahşap’a devredecek. Bu karar, küresel otomotiv sektöründeki zorluklar ve Çin’in yükselişiyle gelen rekabet baskısı nedeniyle alındı.

ÇİN’İN YÜKSELİŞİ KÜRESEL MARKALARI ZORLUYOR

Dünya gazetesinden Kerim Ülker’in haberine göre, Çin’in otomotiv sektöründeki hızlı büyümesi, küresel markaları mali açıdan zor durumda bırakıyor. Bu durum, Farhym’in Türkiye’den çekilme kararında önemli bir etken oldu. Şirket, geçtiğimiz yılın son dönemlerinde çekilme kararı alarak çeşitli şirketlerle görüşmelere başladı.

TESİSLER TURNA AHŞAP’A DEVREDİLİYOR

Adana ve Ankara’da üretim tesisleri bulunan Farhym, hisselerinin tamamını Ankara merkezli üretici Turna Ahşap’a satma kararı aldı. Daha önce de gündeme gelen satış süreci, bu kez tamamlanma aşamasında. Farhym, Türkiye’nin yanı sıra Polonya’da da üretim faaliyetlerine devam ediyor.

CEO: “DEĞİŞKEN PİYASA KOŞULLARI ETKİLİ OLDU”

Farhym Otomotiv’in CEO’su Bülent Akgöl, çekilme kararını “Son yıllarda maalesef değişken piyasa koşulları, tüm dünyada ve özellikle otomotiv sektöründe yaşanan daralma, Alman yatırımcı firmanın bu kararı almasında önemli bir etkendi” şeklinde değerlendirdi.

FARHYM’İN TÜRKİYE’DEKİ FAALİYETLERİ

Özellikle seyahat ve toplu taşıma otobüsleri için hava kanalları, bagaj sistemleri, iç aydınlatmalar gibi ürünler üreten Farhym’in ana tesisi Ankara’daki MAN Otobüs Üretim Merkezi’nin yanında bulunuyor. Şirketin ayrıca Adana’da da bir tesisi bulunuyor. Farhym, Türkiye’deki tesislerinde MAN, Temsa, Isuzu, Karsan, BMC, Hyundai gibi önemli markalara ürün sağlıyordu.

HYMER-LEİCHTMETALLBAU HAKKINDA

Farhym’in sahibi olan Hymer-Leichtmetallbau GmbH & Co, 1962 yılında Almanya’da kuruldu. 3 binden fazla çalışanı ve yaklaşık 1 milyar euro cirosu olan şirket, hafif metal ve alüminyum işleme konusunda uzmanlaşmış durumda. Özellikle merdiven ve iskele çözümleri alanında dünya lideri olarak biliniyor.

Related Posts

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

Elektrikli otoda dengeler değişiyor: BYD, Tesla’yı solladı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, 2025’in ilk çeyreğinde net karını yüzde 100’ün üzerinde artırarak 9,15 milyar yuan (yaklaşık 1,26 milyar dolar) seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Tesla’nın net karı yüzde 70’in üzerinde düşüşle 409 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hatay’da ihraç edilecek soğanlardan numune alındı

Hatay Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kentte üretilip yurt dışına ihraç edilecek soğanlardan numune alım işlemi gerçekleştirdi.

Borsa güne yükselişle başladı: 25 Nisan 2025 Cuma Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 9.510,14 puandan başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir