Türk Su Ürünleri İhracatında Rekor

Türk Su Ürünleri Sektörü İhracatında Rekor Artış!

Türk su ürünleri sektörü, bu yılın ilk yarısında geçen yıla kıyasla %4 artarak 973 milyon 820 bin dolar gelir elde etti.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nden derlenen verilere göre, sektör 2023 yılında 1,7 milyar dolar olan ihracatını 2024 yılında 2 milyar 19 milyon 646 bin dolara yükselterek rekor kırdı.

Türk su ürünleri sektörü, bu yılın ilk yarısında 132 bin 500 ton ürünü 78 farklı ülkeye ihraç etti.

Su ürünleri ihracatı, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %4 artarak 973 milyon 820 bin dolara yükseldi.

Levrekten 302 milyon 962 bin dolar, çipurdan 273 milyon 690 bin dolar ve Türk somonundan 217 milyon 109 bin dolar gelir elde edilerek en fazla ihracat bu ürünlerden sağlandı.

Türk somonunun ihracatı bir önceki yıla göre %17 artarak en hızlı büyüyen ürünlerden biri oldu.

Sektörün en büyük ihracat pazarı ise Rusya oldu, onu İtalya, Hollanda, Yunanistan ve İngiltere takip etti.

Türk su ürünleri sektörü, yıl sonunda 2 milyar doları aşarak yeni bir ihracat rekoru kırmayı hedefliyor.

“2 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var”

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörde ihracatın olumlu bir seyir izlediğini belirtti.

Akdeniz balıklarının dünyanın en lezzetli balıkları olduğunu vurgulayan Kızıltan, Türkiye’nin denizlere olan coğrafi yakınlığını ihracata yönlendirmenin avantajını kullandıklarını söyledi.

İhracat tonajında yaşanan düşüşe rağmen birim fiyatın %20 arttığını belirterek ihracat gelirinin yükseldiğini ifade etti.

Su ürünlerinde dünya çapında fiyat artışı yaşandığını belirten Kızıltan, bunun sebebini rakip ülkelerin üretiminin sabit kalması veya azalmasına bağladı.

Kızıltan, Avrupa’da arzın azalmasıyla Türkiye’nin üretim avantajı elde ettiğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklerinin önemine dikkat çekti.

Türk somonunun Karadeniz’deki ihracattaki önemine değinen Kızıltan, bu üründen elde edilen gelirin hızla arttığını belirtti.

Yılın ilk yarısında 32 bin ton Türk somonunun üretildiğini ve bu balığın tamamının yıl sonuna kadar satılacağını öngördüklerini belirtti.

“Karadeniz’deki üreticilerimize yaklaşık 500-600 milyon dolarlık gelir sağlayacak olan Türk somonu ihracatı gelecek yıllarda daha da artabilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

TOGG kamunun da vazgeçilmezi olacak

Devlet Malzeme Ofisi, kamu araç filosunu yerli otomobil Togg ile güçlendiriyor. Beş yılda 12 binden fazla Togg alınacak, bu yıl üç bin araç kurumlara teslim edilecek. Yeni sedan model ise eylülde tanıtılacak.

İsa Karakaş canlı yayında duyurdu: Asgari ücrete zam için o tarihi işaret etti

İsa Karakaş, TÜİK verilerine göre Temmuz ayı itibarıyla asgari ücretlilerin %16.67 oranında enflasyona ezildiğini vurguladı. 2024 yılında yapılan %30’luk zammın, %44.38’lik enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirten uzman, çalışanların %14.38 …

Emekliye yüzde 10 düşük maaş şoku: Yıl sonuna dek başvurmayan yandı

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 2025 yılı içerisinde emeklilik başvurusu yapmayanların, hayatı boyunca yüzde 10’a varacak oranda daha düşük emekli maaşı alacağını duyurdu.

Saniyede 305 bin lira vergi ödedik

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM Genel Kurulu’nda 2025’in ilk dört ayında vatandaşın ödediği vergiye dikkati çekerek, “Vatandaşlarımız yılın ilk altı ayında; vergilerden saniyede 305 bin lira faiz ödemesi gerçekleştirdi” dedi…

Seyahat edecekler dikkat! 15 Temmuz’da ücretsiz ulaşım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde Başkentray, Marmaray, İZBAN, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Arnavutköy Metro Hattı’nın ücretsiz olarak hizmet vereceğini bildirdi.

Sermayeden İmralı süreci açıklaması

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İmrali sürecini ve silahların bırakılacak olmasını Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal geleceği adına önemli bir eşik olarak değerlendirdi. “TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN TARİHİ BİR DÖNEME GİRİLDİ …