Günlük şikayetler sandığınız bu durum kanserin habercisi olabilir

Kolorektal Kanserine Dikkat! Doç. Dr. İsmail Alper Tarım Uyardı

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, kolorektal kanserine karşı halkı bilinçlendirme çağrısında bulundu.

Doç. Dr. Tarım, yaptığı açıklamada, dünyada ve ülkemizde sıklıkla rastlanan kalın bağırsak kanserlerinin, tüm kanser türleri arasında en yaygın üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Hastaların çoğunluğunun 50 yaşın üzerinde olduğunu vurgulayan Tarım, hastaların yüzde 70’inin ileri evrede doktora başvurduğunu ve erken teşhisin önemini vurguladı.

Kalın Bağırsak Kanserleri Genç Yaşta Artış Gösteriyor

Doç. Dr. Tarım, düzenli taramaların önemini vurgulayarak, kalın bağırsak kanseri tarama programının yaşam kalitesini artırıcı ve yaşam süresini uzatıcı etkisinin olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen bu program kapsamında dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi yapıldığını söyleyen Dr. Tarım, 50 yaş ve üzeri bireylerin düzenli olarak bu taramalardan geçmelerinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Doç. Dr. Tarım, beslenme alışkanlıklarının genç yaşlarda kalın bağırsak kanserine yol açabileceğine dikkat çekerek, posalı gıdalardan uzak durulması, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, büyük abdest esnasında kan görülmesi veya bağırsak düzensizliklerinin aniden ortaya çıkması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Beslenme ve Düzenli Tarama Hayati Önem Taşıyor

Doç. Dr. Tarım, kalın bağırsak kanserinden korunmanın ve erken teşhisin önemini vurgulayarak, 50 yaş ve üzeri bireylerin aile hekimlerine düzenli olarak tarama testlerini yaptırması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Mart ayının kolorektal kanser farkındalık ayı olduğunu belirten Tarım, bu dönemde yapılan farkındalık çalışmalarının önemine değindi ve herkesin tarama testlerini yaptırması gerektiğini hatırlattı.

Related Posts

Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden birinin beslenme alışkanlığı olduğuna dikkati çekerek, obezitenin Alzheimer riskini artırdığını belirtti. “Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden biri de bireylerin beslenme alışkanlıklarıdır. Obezite, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden oluyor ve Alzheimer riskini artırıyor” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Her yaşta görülebiliyor: Aniden çift görmeye başlamak neyin işareti?

Yerli kalp-akciğer makinesi gelecek yıldan itibaren kullanılacak

Yerli kalp-akciğer makinesi gelecek yıldan itibaren kullanılacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir