Almanya hükümetinden “Türkiye’ye Eurofighter satışı” sorusuna yanıt

Almanya’dan Türkiye’ye Eurofighter Uçağı Satışı İle İlgili Açıklama

Almanya’daki mevcut Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller koalisyon hükümetinin Türkiye’ye Eurofighter savaş uçaklarının satışını engellediği haberlerinden sonra Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’ndan konuyla ilgili açıklama geldi.

Bakanlık Sözcüsü Tim-Niklas Wentzel, Anadolu Ajansı muhabirinin sorusuna verdiği yazılı yanıtta, Olaf Scholz’un başbakanlığındaki mevcut geçici hükümetin Eurofighter jetlerinin satışına onay verme konusunda bir karar almadığını belirtti. Önemli kararların gelecek ay göreve başlayacak yeni hükümet tarafından verileceğini ifade etti.

Wentzel, “Gelecek hükümetin kapsamlı silah ve teçhizat ihracatı konularında alacağı kararı, (mevcut) geçici hükümet önceden vermeyecek” açıklamasını yaptı.

Eurofighterlar Hükümet Sözcüsüne Soruldu

Almanya’da 23 Şubat’ta yapılan erken genel seçimde sandıktan Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU birinci çıkmıştı. CDU/CSU ve seçimde üçüncü olan SPD, koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmıştı.

Türkiye’ye Eurofighter satışlarının engellendiği iddiasıyla ilgili Almanya Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit’a da sorulmuştu. Hebestreit, 23 Nisan’daki basın toplantısında, “Geçici hükümet Türkiye’ye Eurofighter satış izni verilmesini engelliyor mu? Bununla ilgili haberler basına yansıdı. Ekrem İmamoğlu da dün yaptığı açıklamada Alman hükümetini sert bir dille eleştirdi” sorusuna, “Silah sevkiyatlarını genellikle onaylandıklarında ve gerçekleştirildiklerinde Federal Meclis’e bildiririz. Şu anda size herhangi bir bilgi sağlayamam” şeklinde yanıt vermişti.

MSB Kaynakları: Bize Ulaşan Bir Bilgi Yok

Almanya’nın Handelsblatt gazetesi, Türkiye’nin Eurofighter savaş uçağı alım sürecinin Almanya tarafından veto edildiğini, bunun sebebinin Ekrem İmamoğlu’na dönük soruşturma olduğunu iddia etmişti.

NTV’ye bilgi veren Milli Savunma Bakanlığı kaynakları ise Eurofighter tedarik sürecinin İngiltere ve üretici firma ile yürütüldüğünü söylemiş, resmi fiyat teklifine yanıt vermek üzere çalışmaların devam ettiğini belirtmişti. Kaynaklar, “Bize ulaşan bir bilgi yok” açıklamasını yapmıştı.

Kaynaklar ayrıca Eurofighter tedarik sürecinin İngiltere Savunma Bakanlığı ve uçakları üreten firma ile yürütüldüğünü de belirtmişti.

Türkiye, acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 40 adet Eurofighter savaş uçağı almayı planlarken, uçakların kullanacağı silah ve mühimmatların da 2026 ile 2030 yılları arasında temin edileceği belirtilmektedir.

Related Posts

Gazdan Etkilenen 5 İşçi Taburcu Edildi

TTK maden ocaklarında meydana gelen gaz sızıntısı sonrası hastaneye kaldırılan 5 işçi taburcu oldu.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi 19’uncu Araç Filosunu Hizmete Soktu

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 19’uncu araç filosunu düzenlediği törenle hizmete aldı. Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, araçların ekonomik süreçteki yerini ve hizmet anlayışlarını vurguladı. Yeni araçlar, çevreci ve modern özellikleriyle birçok alanda kullanılacak.

Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 23 Temmuz 2025

Son depremler…Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler.. 23 Temmuz 2025 deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu? Son deprem büyüklüğü ne kadar? Yakınımdaki depremler nelerdir? Anlık deprem mi oldu? Son dakika canlı deprem Türkiye haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD deprem haberleri..İstanbul’da deprem mi oldu? Ankara’da deprem mi oldu? İzmir’de deprem mi oldu? Hangi illerde deprem oldu ve hissedildi? Bugün deprem mi oldu? Deprem ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son hangi bölgede deprem oldu? Deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

CHP’li Şahbaz’dan “kenevir düzenlemesine” tepki: Bu düzenleme, halkı uyuşturucu bataklığına sürükleyecek

CHP’li Şahbaz’dan “kenevir düzenlemesine” tepki: Bu düzenleme, halkı uyuşturucu bataklığına sürükleyecek

Oktay Kaynarca sinirlendi: Bizim kendi dolandırıcımız var

Oyuncu Oktay Kaynarca, telefonuna gelen sahte “ceza davası” mesajıyla çileden çıktı. Dolandırıcılara sert tepki gösteren ünlü oyuncu, Instagram’dan paylaşım yaparak takipçilerini uyardı: “Bizim kendi dolandırıcımız var, size gerek yok!”

Yunanistan’dan Mavi Vatan’a karşı hamle… 12 mil sinyali

Yunanistan, Girit’in güneyinde tartışmalı alanlarda deniz parkı ilan etti ve bunun ardından da karasularını 12 mile çıkarabileceği iddia edildi. Atina’nın adımı, bölgedeki gerginliği artırırken Türkiye de kendi deniz koruma alanlarını ilan etmeye hazırlanıyor.