Skip to content

Fetis | Gündem ve Bilgi

Fetis: günlük yaşam, bilgi ve güncel gelişmeler

  • Ana Sayfa
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Haber
  • Tanıtım
  • İletişim
  • Reklam
  • Home
  • Haber
  • Araştırma: Kurgu okumak insanları daha affedici hale getirebilir

Araştırma: Kurgu okumak insanları daha affedici hale getirebilir

24 Ekim 2026

ABD’deki Ohio Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, kurgusal bir karakterin özel düşüncelerini ve duygularını okura aktarmanın affetme üzerindeki etkisini inceledi.

Frontiers in Psychology dergisinde yayımlanan araştırma, karakterin pişmanlığını iç dünyasından öğrenmenin, özellikle hatanın açıkça kendisine ait olduğu durumlarda, okurların affetme kararını etkileyebildiğini gösterdi.

Karakterin iç dünyasını okumak affetmeyi kolaylaştırabilir

Araştırmacılar Angus Fletcher ve Mark Matthews, edebiyatın empati üzerindeki etkisini anlamak için ‘iç odaklanma’ adı verilen bir anlatım tekniğine odaklandı. Bu teknik, karakterin yalnızca söylediklerini ve yaptıklarını değil, özel düşüncelerini ve duygularını da okura aktarmayı içeriyor.

Araştırmada toplam bin 563 kişinin yer aldığı üç çevrimiçi deney gerçekleştirildi. Katılımcılara, 85 yaşında bir kadının yeni sahiplendiği yavru köpeğin kaybolmasını konu alan bir hikaye okutuldu. Çocukken bir köpeğini araba çarpması sonucu kaybeden Mary, fırınını tamir eden görevliye kapıyı kapalı tutmasını söyledi. Ancak görevli kapıyı açık bıraktı ve köpek kaçtı.

Araştırmacılar, görevlinin Mary’nin uyarısını bilerek görmezden geldiği bir senaryo ile evindeki sorunlar nedeniyle dikkati dağıldığı bir senaryoyu karşılaştırdı. Ayrıca katılımcıların bir bölümü görevlinin pişmanlığını sözlü özründen öğrenirken diğerleri, karakterin “Keşke kapıyı açık bırakmasaydım” düşüncesini içinden geçirdiğini okudu.

Görevlinin uyarıyı bilerek dikkate almadığı senaryoda, karakterin iç düşüncelerini okuyan katılımcıların onu affetme isteği 10 üzerinden ortalama 7,3 oldu. Yalnızca sözlü özrünü okuyanların puanı ise 6.3’te kaldı.

Araştırmacılara göre karakterin özel düşüncelerini görmek, pişmanlığının samimiyetini daha inandırıcı hale getirmiş olabilir. Ancak görevlinin evindeki sorunlar nedeniyle dikkati dağıldığında, iç düşüncelerini okumanın affetme üzerinde belirgin bir fark yaratmadığı görüldü. Bu senaryoda katılımcılar görevliyi zaten daha fazla affetme eğilimindeydi.

Gerçek hayatta da daha affedici

Sonraki deneylerde araştırmacılar, görevlinin hatalı olduğu senaryoya odaklandı. Katılımcılardan daha sonra yakın oldukları birinin kendilerine ciddi biçimde haksızlık ettiği bir olayı anlatmaları istendi. Bu kişinin özür dileyip dilemediği ve affedilmesi için ne yapılması gerektiği de soruldu.

Karakterin özel düşüncelerini okuyanlar, görevliyi yine daha fazla affetti. Aradaki fark sınırlı olsa da kurgusal karakteri daha fazla affeden katılımcıların, gerçek hayatta kendilerine haksızlık eden kişiyi affettiklerini bildirme olasılığı da daha yüksekti.

İstatistiksel analizler, bu bağlantının karakterin iç dünyasını okuma, hikaye içinde affetme eğiliminin artması ve gerçek hayattaki affetme yanıtları arasındaki ilişki üzerinden açıklanabileceğine işaret etti. Bununla birlikte araştırma, bu ilişkinin tek başına neden-sonuç ilişkisi olduğunu kanıtlamadı.

Üçüncü deneyde 220 katılımcıya bir hikaye yerine hayali bir şirket hakkındaki teknik rapor okutuldu. Amaç, yalnızca bir metin okumanın gerçek hayattaki affetme eğilimini artırıp artırmadığını sınamaktı. Sonuçlar, hikaye okumanın tek başına böyle bir etki yarattığını açıkça göstermedi. Bağlantının, karakterin iç düşüncelerinin okurda oluşturduğu affetme tepkisiyle ilişkili olduğu görüldü.

Post navigation

Previous İş insanı Ali İhsan Kaya arabasında ölü bulundu; intihar ihtimali araştırılıyor

Related Stories

İş insanı Ali İhsan Kaya arabasında ölü bulundu; intihar ihtimali araştırılıyor

İş insanı Ali İhsan Kaya arabasında ölü bulundu; intihar ihtimali araştırılıyor

24 Ekim 2026
NUSRET-2026 tatbikatında Foça açıklarında MALAMAN dip mayını imha edildi

NUSRET-2026 tatbikatında Foça açıklarında MALAMAN dip mayını imha edildi

24 Ekim 2026
İçerik Dağıtım Sistemi Test Yayını – 23 Ekim 2026

İçerik Dağıtım Sistemi Test Yayını – 23 Ekim 2026

23 Ekim 2026

Kategoriler

  • Eğitim (493)
  • Ekonomi (118)
  • Haber (239)
  • Sağlık (64)
  • Tanıtım (7)
  • Teknoloji (16)

Son Yazılar

  • Araştırma: Kurgu okumak insanları daha affedici hale getirebilir
  • İş insanı Ali İhsan Kaya arabasında ölü bulundu; intihar ihtimali araştırılıyor
  • NUSRET-2026 tatbikatında Foça açıklarında MALAMAN dip mayını imha edildi
  • İçerik Dağıtım Sistemi Test Yayını – 23 Ekim 2026
  • Eylülde X’te 1.270 hesaba erişim engeli kararı verildi, 21 kuruluş tepki gösterdi
  • Dünyanın en şanslı çifti! 8 yıl arayla ikinci kez piyangoyu kazandılar
  • Çankırılı esnaf emekli olduktan sonra köy köy gezip çeşmeler yaptırıyor
  • Küba’dan ABD’ye ambargo tepkisi: Ülkenin kalkınmasını baltalıyor
  • Tencereye kaşık koymaktan şoklamaya! Pürüzsüz yumurta soyma rehberi
  • Sakarya’da kanserde erken teşhisin önemi ve KETEM taramaları vurgulandı
  • Erzurum’da DKMP 13. Bölge Müdürlüğü kadın personeline KADES eğitimi verildi
  • Kanser Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Türleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  • Suudi Arabistan saldırı altında: Başkent Riyad’da peş peşe patlama sesleri
  • Özgür Özel’den ‘butlancılara’ İzmir tepkisi: ‘Kimsiniz siz, iktidara teslim olanlar!’
  • Kış hazırlığı için hasat başladı: Tarlada kilosu 30 liradan satılıyor
  • Sigara satışında ‘kimlik şartı’ mı geliyor? Sağlık Bakan Kemal Memişoğlu’ndan yeni açıklama
  • Antalya’da 2 orman yangınıyla ilgili 6 kişi gözaltına alındı
  • Sanayi ürünlerine sıkı denetim: 148 ürüne toplatma kararı
  • Taksilerde yeni dönem: Artık bu şekilde yolcuya durmayacak
  • Edirne Çocuk Meclisi toplantısında yeni dönem projeleri ve talepler ele alındı
  • Dilek Kaya İmamoğlu, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü mesajı yayımladı
  • Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü İlhan, Bilecik Huzurevi’nde sakinlerle buluştu
  • The Witcher 3 Remastered, Oyuna Onlarca Yenilik Getirecek!
  • Adana merkezli 11 ilde silahlı suç örgütlerine operasyonda 73 şüpheli tutuklandı
  • İsrail askerleri Deyr Meşal’de AA foto muhabiri Rimavi’yi plastik mermiyle yaraladı



Yandex Metrica


You may have missed

Araştırma: Kurgu okumak insanları daha affedici hale getirebilir

Araştırma: Kurgu okumak insanları daha affedici hale getirebilir

24 Ekim 2026
İş insanı Ali İhsan Kaya arabasında ölü bulundu; intihar ihtimali araştırılıyor

İş insanı Ali İhsan Kaya arabasında ölü bulundu; intihar ihtimali araştırılıyor

24 Ekim 2026
NUSRET-2026 tatbikatında Foça açıklarında MALAMAN dip mayını imha edildi

NUSRET-2026 tatbikatında Foça açıklarında MALAMAN dip mayını imha edildi

24 Ekim 2026
İçerik Dağıtım Sistemi Test Yayını – 23 Ekim 2026

İçerik Dağıtım Sistemi Test Yayını – 23 Ekim 2026

23 Ekim 2026
| DarkNews by AF themes.