ABD’ye karşı hazırlanan Almanya’yı, aşırı sağın gölgesinde zor günler bekliyor

Merkez Sağ Parti Lideri, Almanya’yı ABD’den Bağımsız Hale Getirme Sözü Verdi

Almanya seçimlerinde öne çıkan merkez sağ parti lideri Friedrich Merz, seçim zaferinin ardından ülkesini ABD’den bağımsız hale getirme sözü verdi. Merz, ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa’nın geleceğine karşı kayıtsız olduğunu belirterek, Almanya’nın güvenlik politikalarını temelden değiştirmesi gerektiğini ifade etti.

Seçim sonuçlarının ardından açıklamalarda bulunan Merz, Avrupa’daki hükümet başkanlarıyla temas halinde olduğunu vurgulayarak, “Avrupa’yı güçlendirmek en büyük öncelik olmalıdır. ABD’den bağımsızlığı adım adım sağlamalıyız” dedi.

Önde gelen lider, “Trump’ın açıklamalarından sonra şunu söylemek zorundayım, ABD’nin, en azından bu yönetimin, Avrupa’nın kaderine büyük ölçüde kayıtsız olduğu açık” ifadelerini kullandı.

NATO’nun geleceği konusunda şüpheleri olduğunu belirten Merz, Washington’un Almanya’daki seçim sürecine doğrudan müdahale ettiğini iddia ederek bu durumu Rusya’nın seçimlere müdahalesiyle karşılaştırdı.

ALMANYA’DA SAĞIN ZAFERİ

CDU/CSU, yüzde 29 oy alarak birinci parti oldu ancak hükümet kurabilmek için koalisyon ortağına ihtiyaç duyuyor. Aşırı sağcı AfD, yüzde 21 oy alarak tarihindeki en yüksek desteği elde etti ve ikinci sıraya yerleşti.

Trump yönetimi, seçim sürecinde AfD’ye destek vererek Almanya’daki ana akım partilerin bu partiyle iş birliğini eleştirdi. AfD, Nazi dönemi sloganlarına atıfta bulunan sloganlar kullanmış ve geniş göçmen karşıtı uygulamalarıyla dikkat çekmiştir.

CDU/CSU’nun kazandığı partiye kutlama mesajı atan Trump, Almanya’nın uzun süredir benimsediği enerji ve göç politikalarından sıkıldığını belirtti. Ancak hangi partiyi kutladığı net değil.

SCHOLZ KOALİSYONDA YER ALACAK

Merz’in AfD ile koalisyonu reddetmesi nedeniyle eski Şansölye Olaf Scholz’un SPD ile koalisyon yapması kaçınılmaz görünmektedir. Ancak Merz’in parlamentoda güçlü bir çoğunluk sağlayıp sağlayamayacağı belirsizdir.

Seçim kampanyasının zorlu geçtiğini söyleyen Merz, “Önümüzde büyük zorluklar var. Amaçlarımıza ulaşmak kolay olmayacak” ifadelerini kullandı.

Hür Demokratlar’ın yüzde 5 barajını aşamaması, Merz’in hesaplarını zorlaştırdı.

SOLUN KAYBI, SAĞIN KAZANCI

Seçime katılımın yüksek olması, göçmenlerin karıştığı şiddet olaylarının artmasıyla sağ partilere yönelişe katkıda bulundu. Scholz’un Yeşiller ve FDP ile oluşturduğu koalisyon, ekonomik durgunluk ve Çin ile mücadelede başarısız bulundu.

AfD’nin eş lideri, partinin oylarını ikiye katlayarak Almanya’da en büyük aşırı sağ kazanımını elde ettiğini söyledi. CDU/CSU ile koalisyona açık olduklarını belirten Weidel, seçmenin iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Scholz, sonuçları “acı bir yenilgi” olarak değerlendirirken Savunma Bakanı Pistorius, seçimleri “yıkıcı ve felaket niteliğinde” olarak niteledi.

Related Posts

Erdoğan: İster muvafık ister muhalif olsun, herkes Türkiye’nin enerji alanında büyük bir sıçrama yaptığını kabul ediyor

Erdoğan: İster muvafık ister muhalif olsun, herkes Türkiye’nin enerji alanında büyük bir sıçrama yaptığını kabul ediyor

Hindistan Pakistan’a saldırma nedenini açıkladı: Kendisine yeni saldırılar olma ihtimalini bahane gösterdi

Hindistan, Pakistan’a füze saldırılarını, istihbarat bilgilerinin ülkeye yönelik yeni saldırılar olabileceğini göstermesi üzerine yaptıklarını bildirdi. Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Vikram Misri, yaptığı basın açıklamasında, istihbarat bilgilerinin Hindistan’a yönelik yeni saldırıların yaklaşmakta olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kocaeli’ndeki yangında 3 ev yandı; 2 itfaiye eri yaralandı

Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki 2 katlı evde çıkan yangın, bitişikteki 2 eve daha sıçradı. Müdahale sırasında 2 itfaiye eri yaralanırken, 3 ev kullanılamaz hale geldi.

Lodos ve sağanak geliyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trakya, Marmara’nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Ege’nin iç kesimleri, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’nun büyük bölümünde gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Bazı bölgelerde kuvvetli lodos etkili olacak, ülke genelinde hava sıcaklıkları artmaya devam edecek.

AKP’li vatandaştan pes dedirten iddia: Hacıyım yemin ediyorum, emeklilerin 10 dairesi var

İstanbul Kağıthane’de AKP’li olduğunun altını çizen 76 yaşındaki emekli halinden memnun olduğunu söyledi. AKP’li diğer emeklilerin yalan söylediğini iddia etti.

UNRWA: İsrail Gazze’de ‘kasıtlı aç bırakma’ politikası izliyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), X hesabından yapılan yazılı açıklamada İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik “kasıtlı aç bırakma” politikası izlediğini belirtti.