Ehliyete ilk kez yaş sınırı geliyor: Bu yaşın üstündekilere ‘sürücü olur’ raporu verilmeyecek

Dünyada her yıl 1.2 milyon kişi trafik kazaları sonucunda hayatını kaybetmekte.

Bu durum çok sayıda ülkenin sürüş güvenliğini sağlamak amacıyla bir dizi yeni uygulamaya başvurmasına zemin hazırlarken, Avrupa Birliği (AB), yaşlı sürücülerin trafikteki payını azaltmak amacıyla tarihinde ilk kez ehliyette üst yaş sınırı uygulamaya hazırlanıyor.

Halihazırda yürürlükte olan yasaya göre sürücüler, 70 yaşını aştıktan sonra 5 yıl arayla sağlık raporu almak zorunda. Heyet tarafından oluşturulan sağlık raporu verilmemesi halinde ise ehliyetlerin iptali gerçekleşmekte.

Türkiye’de söz konusu uygulama için başlangıç yaşı 65 olarak belirlenirken, bu yaştan itibaren yapılacak ehliyet yenilemelerinde sağlık raporu şartı aranmakta ve söz konusu ehliyetler 5 yıl süreyle geçerli olmakta. 80 yaşın üzerindeki sürücüler içinse söz konusu şart 2 yıla kadar indiriliyor.

75 YAŞIN ÜSTÜ TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK

AB’de geçerli olması planlanan yeni düzenleme ile ehliyet sahiplerinin yalnızca 75 yaşına kadar otomobil kullanabilmesi planlanıyor. Bu duruma gerekçe olarak, yaşlı sürücülerin yaşadığı refleks kaybının trafik kazalarına yol açabileceği gösterilirken, söz konusu değişikliğe çok sayıda kişiden tepki gecikmedi.

Evlatlarından ayrı yaşayan ve günlük işlerini ya da sağlık sorunlarını çözmek için otomobil kullanmak zorunda kalan yaşlı sürücüler, kararın ‘anlamsız’ olduğunu öne sürerken, AB’de geçerli olması planlanan düzenlemenin ilerleyen yıllarda Türkiye için de uygulanabilirliği sosyal medyada tartışmalara neden oldu.

İŞARET KULLANIMI ZORUNLU OLDU

Trafikte yaşlılara yönelik farklı uygulamalara giden ülkeler arasında Japonya da yer alıyor. Monako’nun ardından dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip olan Japonya’da hükümet, 75 yaş ve üzerindeki kişiler tarafından kullanılan otomobillere “yaşlı sürücü” işareti anlamına gelen “Koreija” sembolünün yapıştırılmasını zorunlu tutmuştu.

Related Posts

Vatikan’da bacadan çıkan dumanın rengi belli oldu

Papa Francis’in ölümünün ardından, 133 kardinal Vatikan’da toplanarak 267. papa seçimi için konklav sürecini başlattı. Yüzyıllardır süren gelenekle Sistine Şapeli’nde yapılan ilk oylamada sonuç çıkmadı. Şapelin bacasından yükselen siyah duman, yeni papanın henüz belirlenmediğini gösterdi.

TRT Genel Müdürü’nden, ölüm tehdidinde bulunan muhabir için tuhaf açıklama: Muhabirin montunu aldık

Zahit Sobacı, “Putin’e muhalif olanlar öteki tarafa gitti, bizimkiler cirit atıyor” diyen Murat
Söylemez için, “O muhabirden haber almayı bıraktık. Mikrofonunu, montunu aldık” dedi.

Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de: Veysel Eroğlu Irak’a özel temsilci olarak atandı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Irak’a özel temsilci olarak atandı. Resmi Gazete’de yayımlanan bir diğer kararda ise Türk Patent ve Marka Kurumu’nda açık bulunan Yönetim Kurulu Üyeliğine Turan Kuloğlu’nun atandığı belirtildi.

Suriye Devlet Başkanı Şara, İsrail ile gerilimi azaltma amaçlı dolaylı görüşmeler yapıldığını açıkladı

Suriye Devlet Başkanı Şara, Suriye’nin İsrail ile arabulucular aracılığıyla ‘gerginliği azaltmak ve durumun ilgili tüm taraflar için kontrolden çıkmasını önlemek’ amacıyla dolaylı görüşmeler yürüttüğünü dile getirdi.

Lvbel C5’in elleri kelepçeli görüntüleri ortaya çıktı

Türkiye’nin en çok dinlenen rapçileri arasında yer alan ve Lvbel C5 olarak bilinen Süleyman Burak Bodur, şarkılarında uyuşturucu kullanımını özendirdiği gerekçesiyle tutuklanmıştı. Bodur’un elleri kelepçeli halde adliyeye götürüldüğü anlar ortaya çıktı.

Erkan Baş’tan iktidara 19 Mart göndermesi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, “19 Mart darbe girişimine karşı halkın direnişi hala devam ediyor. Türkiye’nin anayasasız, yasasız bir kişinin iki dudağından çıkan her şeyi kanun sayıldığı bir ülke olmasına izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı.