3 bin 500 yıllık izler: Anadolu’daki gizemli küllerin sırrı çözüldü

Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Günel’in başkanlığını yürüttüğü Tepecik Höyüğü’ndeki kazılarda 2023 yılında yoğun küllerin olduğu bir tabaka bulundu.

Küllerin rengi ve yapısı nedeniyle volkanik patlama kaynaklı olabileceğini değerlendiren ekip, analiz için Viyana Teknik Üniversitesi Atom Enstitüsüne kül örneği gönderdi.

Yapılan çalışmaların ardından Santorini Adası’ndaki volkanik küllerle benzer elementler taşıyan küllerin, adada 3 bin 500 yıl önce yaşanan volkanik patlamadan sonra bölgeye geldiği belirlendi.

Höyükteki küllerin kökeninin Santorini olduğuna dair hazırlanan bilimsel makale, geçen aralık ayında uluslararası arkeoloji dergisi Anatolica’da yayımlandı.

“Geniş alanda ve kalın tabaka halinde”

Prof. Dr. Sevinç Günel, Santorini’de milattan önce 1500’lü yıllarda meydana gelen yanardağ patlamasının etkisinin Batı Anadolu’dan Doğu Akdeniz’e kadar görülebildiğini söyledi.

Kazılarda rastladıkları küllerin bölgede çıkmış bir yangınla ilişkili olmadığını belirten Günel, volkanik küllerde gözle zor görülebilen kristal şeklinde cam kırıkları gibi oluşumların bulunduğunu, bu küllerin de bu yapıda olmasının kendilerine bir volkanik külü işaret ettiğini anlattı.

Günel, Tepecik Höyüğü’ndeki volkanik küllerin oldukça geniş alanda ve kalın tabaka halinde olduğunu ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:

“Bu küllerin analiz çalışmaları Viyana Teknik Üniversitesi Atom Enstitüsü’nde gerçekleştirildi ve analiz sonuçları da Santorini külleriyle benzer elementleri yansıttı. Bu laboratuvarda analiz ettirmemizin nedeni, Santorini yanardağıyla ilgili araştırmalara ve veri tabanına ait bilgilere sahip olmalarıdır. Dolayısıyla kesin sonucu biz de elde etmiş olduk.

Yapı kalıntılarının bulunduğu alanda hatta mimariyle bağlantılı kapların üzerini kaplamış ve yetişkin bir bireye ait olduğunu düşündüğümüz iskelet üzerinde de külleri açığa çıkardık. Bu kapsamda analiz neticelerinin Santorini küllerini vermiş olması, günümüzden 3 bin 500 yıl öncesi Santorini’de gerçekleşen volkanik patlama ve tabii ondan sonra süregelen depremlerle ilgili tahribatı ortaya koydu.”

Related Posts

11 Temmuz cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet | Bu haftaki cuma hutbesi metnini yayınladı: ‘Sahih Dini Bilginin Önemi’

Cuma hutbesi PDF metni ve konusu 1 1Temmuz 2025, erişime açıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dinhizmetleri.diyanet.gov.tr internet adresinden, Türkiye genelindeki camilerde okunması için hazırlanan bu haftaki cuma hutbesinde, sahih dini bilginin önemine vurgu yapılarak, “Sahih dini bilgi; inancımızın yaşanmasında, korunmasında ve geleceğe aktarılmasında en güvenilir sığınak ve en sağlam kalkandır. Sahih dini bilginin hâkim olduğu toplumda; bidat ve hurafeler vücut bulamaz, istismara ve istismarcılara kapı aralanamaz, fitne ve fesat ateşi tutuşturulamaz.” ifadeleri yer aldı. Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in hadis-i şeriflerinin de yer aldığı cuma hutbesi konusu ve PDF metni Diyanet’in internet adresinden de indirilebiliyor. Peki, bu haftaki cuma hutbesi konusu nedir? İşte, 11 Temmuz cuma hutbesi konusu hakkında ayrıntılı bilgiler.

38. Uluslararası İzmir Festivali, “Ensemble 4.1” konseriyle tamamlanacak

38. Uluslararası İzmir Festivali, “Ensemble 4.1” konseriyle tamamlanacak

Baraj doluluk oranları 8 Temmuz 2025 İSKİ güncel veriler | İstanbul baraj doluluk oranı ne kadar oldu, su seviyesi yüzde kaç?

Marmara Bölgesi’ni etkisi altına alan sıcak hava dalgası nedeniyle günlük su tüketimini yükselirken, barajlardaki su seviyesi azaldı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre İstanbul barajlarında son durum belli oldu. Sıcaklıkların etkili olduğu 23-27 Haziran arasında şehre verilen günlük su miktarında bir hafta öncesine göre ortalama 80 bin metreküplük artış yaşandı, baraj doluluk oranı 8 Temmuz itibarıyla yüzde 65’in altına indi. Ömerli, Terkos, Elmalı, Alibeyköy ve diğer barajların doluluk oranları güncel İSKİ verilerine yansıdı. Peki, İstanbul baraj doluluk oranı ne kadar oldu, su seviyesi yüzde kaç? İşte, 8 Temmuz İstanbul barajlarında son durum.

Keklik kene yer mi? Keklikler günde kaç kene avlar?

Kekliklerin kenelerle mücadeledeki rolü konusunda net bir uzlaşı bulunmamakla birlikte halk arasında yaygın olan inanışın aksine, bilimsel veriler kekliklerin kene popülasyonunu kontrol etmede sınırlı bir etkisi olduğu bilgisi yer alıyor. İşte, keklik kene yer mi sorusuna cevap niteliğindeki detaylı bilgiler

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

Facebook’un hikayesini anlatan Sosyal Ağ’ın devam filmi yolda

Facebook’un hikayesini anlatan Sosyal Ağ’ın devam filmi yolda